top of page

Τα παράδοξα των εξ αποστάσεως εξετάσεων

Η εποχή της πανδημίας υπήρξε σωτήρια για τους φοιτητές. Ναι, καλά ακούσατε. Η φοιτητική κοινότητα παρέμεινε στο σπίτι και αφοσιώθηκε στο netflix και στο ατελείωτο chatting. Τι και αν έγιναν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, τα κινητά πήραν φωτιά δίπλα στο εικονίδιο του καθηγητή που μιλούσε ή η τηλεόραση έπαιζε διαρκώς. Οι διδάσκοντες για να ενεργοποιήσουν ένα κοινό το οποίο οριακά θα έπεφτε σε λήθαργο μπήκαν στη διαδικασία να αναθέσουν μικρές και μεγάλες εργασίες. Ακόμα και αυτές βέβαια δεν στάθηκαν ικανές να προκαλέσουν το απαραίτητο σοκ. Από την άλλη πλευρά βέβαια τυχεροί δεν στάθηκαν μόνο γιατί απολάμβαναν τον καφέ τους στο σπίτι χωρίς να πηγαίνουν στα κυλικεία των πανεπιστημίων, αλλά και από το γεγονός ότι οι τελικές εξετάσεις έγιναν κι αυτές διαδικτυακά. Παράδεισος! Αιώνιοι φοιτητές που δεν ήξεραν που πέφτει το πανεπιστήμιό τους, μπήκαν στη διαδικασία να γραφτούν σε μαθήματα και εξετάσεις που σε κανονικές συνθήκες ούτε καν θα απασχολούσαν τους νευρώνες του εγκεφάλου τους.


Εξετάσεις σε καιρό Πανδημίας

Και οι εξετάσεις άρχισαν. Η πλατφόρμα exams πήρε φωτιά και τα θέματα ανέβηκαν. Ε και λοιπόν; Ε και τι έγινε; Οι φοιτητές μπήκαν να δώσουν εξετάσεις από παντού. Από θέσεις ΚΤΕΛ, από ξαπλώστρες, από καταστήματα, από γραφεία, από καφετέριες και καφενεία, από πισίνες και κήπους, από αυτοκίνητα και τρένα, από όπου ήθελε ο καθένας. Γιατί; Γιατί μπορούσε. Απλά. ΟΚ. Ας υποθέσουμε τώρα ότι σημασία δεν έχει ο τόπος από τον οποίο συνδέεται κάποιος για να δώσει, αλλά πόσο αποδοτικός μπορεί να είναι και συγκεντρωμένος.

Η διαδικασία της ταυτοποίησης ήταν ένα μικρό πανηγύρι. Ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών μπήκε να δώσει εξετάσεις από κινητά τηλέφωνα. Η προπόνηση στο chatting που έγινε όλο αυτό τον καιρό απέδωσε. Δεν έχει σημασία το μέγεθος του πληκτρολογίου πλέον, αλλά ο ζήλος για συμμετοχή στην εξεταστική Πολλοί από τους φοιτητές έδωσαν εξετάσεις μέσα από κινητά τηλέφωνα. Σε μία εποχή που οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν λάβει διάφορες διστάσεις και τύπους, οι φοιτητές επέλεξαν τις πιο μικρές συσκευές. Παράδοξο μεν, αλλά αληθινό δε. Τα μαργαριτάρια που παρουσιάστηκαν μετά από τις υποβολές στο exams δεν έχουν προηγούμενο. Κείμενα χωρίς τόνους, κείμενα χωρίς μία σωστή λέξη, κείμενα χωρίς αρχή μέση και τέλος. Δεν πειράζει η υποβολή έγινε και αυτό είναι που μετράει. Προσπάθησαν για μια θέση στον ήλιο. Κάποια μέρα οι καθηγητές θα εξιστορούν στις μελλοντικές γενιές αυτά που είδαν τα ματάκια τους και θα χαμογελούν με νοσταλγία. Όπως και να έχει, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των εξετάσεων που αναρτήθηκαν, ο στόχος επετεύχθη. Πολλοί έφτασαν λίγο πιο κοντά στην ορκωμοσία τους. Σε τελική ανάλυση ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Αν πάλι δεν έχετε εξοικείωση με την συγγραφή σε κινητά τηλέφωνα, καλέστε μας για να δούμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page