top of page

Προβλήματα γυναικών στην εργασία

Σύμφυτη της ανθρώπινης ήταν μέχρι σήμερα ήταν η σκέψη ότι το γυναικείο φύλο υποσκελιζόταν από το ανδρικό. Γενικά οι γυναίκες θεωρούνταν πιο αδύναμες από τους άνδρες και έτσι ο σοβινισμός έχει γίνει δεκτός στις περισσότερες κοινωνίες, ενώ η πατριαρχική οργάνωση (πατριαρχία) στις οικογένειες είναι ο κανόνας. Ακόμη και στην προϊστορική εποχή, οι άνδρες κυριαρχούν στην κοινωνία και κυνηγούν ορίζοντας την επάρκεια τροφής των κοινωνιών. Ο ρόλος αυτός αποδόθηκε εξαιτίας της φυσικής δύναμης του ανδρικού φύλου και οι γυναίκες έχουν την εντολή στο σπίτι να φροντίζουν τα παιδιά τους και να περιμένουν τους σύζυγοι να επιστρέψουν.




Σήμερα στις σύγχρονες εποχές το γυναικείο φύλο αρχίζει να βρίσκει τη φωνή του, αφού πολλά και διαφορετικά κινήματα αγωνίζονται ενάντια στην πατριαρχία και την περιθωριοποίηση του γυναικείου φύλου. Η περιθωριοποίηση αυτή αγκαλιάζει το σύνολο των εκφάνσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας και έτσι έχει προκληθεί ο έντονος ακτιβισμός των οργανώσεων. Ο φεμινισμός που εξαντλεί τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα του γυναικείου φύλου με σκοπό την ισότιμη παρουσία του γυναικείου φύλου στην κοινωνία και όχι μόνο. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες για την ισότητα μεταξύ των φύλων, το γυναικείο φύλο εξακολουθεί να υφίσταται κακοποίηση και παρενόχληση.

Δεν είναι όμως όλοι οι πολιτισμοί και χώρες εξίσου ενήμεροι για την κατάσταση των γυναικών και τα δικαιώματα που δεν απολαμβάνουν. Για παράδειγμα στο Πακιστάν, οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις και απάνθρωπα έθιμα και νόμους όπως ο Κάρο Κάρυ, το διάταγμα Hadood. Απέναντι στο νόμο οι γυναίκες δεν θεωρούνται ότι έχουν την ίδια αξία ως μάρτυρες με τους άνδρες και στις αγροτικές περιοχές, οι γυναίκες θεωρούνται σκλάβοι και μάλιστα υπόκεινται ελεεινή εργασία. Δουλεύουν στα χωράφια όλη την ημέρα μαζί με τα αρσενικά μέλη της οικογένειας, υπακούουν τους πατέρες, τους αδελφούς και τους συζύγους τους επειδή είναι θεωρείται ως μορφή ιδιοκτησίας. Οι γυναίκες δεν μπορούν να αποφασίσουν μόνες τους γιατί θεωρούνται ανόητα πλάσματα σύμφωνα με τους κοινωνικούς κανόνες.

Από την άλλη πλευρά, στους χώρους εργασίας, οι γυναίκες έχουν εμπειρίες ανισότητας και ακόμη και παρενόχλησης. Πολλές φορές οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους όπως είναι οι άδεις και τα επιδόματα μητρότητας και αναγκάζονται να απέχουν από τον εργασιακό στίβο. Οι επιχειρήσεις φροντίζουν να καταπατούν τα δικαιώματά τους ενισχύοντας την ανισότητα.

Ο αγώνας για την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα δεν έχει τελειώσει. Είναι πάντα διαρκείς και δυνατός. Τα κοινωνικά πρότυπα είναι ισχυρά και με πολύ αγώνα θα σβηστούν. Ο αγώνας για την ισότητα εξακολουθεί να είναι μακροπρόθεσμος, επειδή αγκαλιάζει τη θρησκεία και τις πεποιθήσεις. Μια ριζική αλλαγή μπορεί να μην είναι δυνατή σε μια συντηρητική κοινωνία.

Όσοι φοιτητές ασχολούνται με τις μελέτες των φύλων μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο μας για την εκπόνηση της διπλωματικής τους εργασίας.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page