top of page

Ο ουσιαστικός ρόλος της UNESCO στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η αποστολή της UNESCO είναι να προάγει την ειρήνη και την ασφάλεια μέσω της διεθνούς συνεργασίας στην εκπαίδευση, τις επιστήμες και τον πολιτισμό. Ως μέρος αυτής της αποστολής, η UNESCO επιδιώκει να διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά και να προωθήσει την ποικιλομορφία της, καθώς αποτελεί θεμελιώδες μέρος της ιστορίας και της ταυτότητας της ανθρωπότητας. Η UNESCO έχει πολλούς τρόπους με τους οποίους προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού και της προστασίας των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, της προστασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της προώθησης της πολιτιστικής ποικιλομορφίας.


Μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές της UNESCO στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ο εντοπισμός και η προστασία των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αυτές οι τοποθεσίες προσδιορίζονται με βάση την εξαιρετική καθολική τους αξία και πρέπει να πληρούν ένα από τα δέκα κριτήρια επιλογής. Τα κριτήρια περιλαμβάνουν την πολιτιστική σημασία, όπως η αναπαράσταση ενός αριστουργήματος της ανθρώπινης δημιουργικής ιδιοφυΐας, ή τη φυσική σημασία, όπως το να περιέχει εξαιρετική φυσική ομορφιά ή να είναι ένα μοναδικό οικολογικό σύστημα. Μόλις αναγνωριστεί και καταγραφεί ένας τόπος, αναγνωρίζεται ως κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας και προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο. Επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από 1.100 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο.



Για να διασφαλίσει την προστασία των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η UNESCO παρέχει τεχνική και οικονομική υποστήριξη στα συμβαλλόμενα κράτη. Διενεργεί επίσης περιοδικές επιθεωρήσεις των τοποθεσιών για να διασφαλίσει τη συνεχή προστασία και διατήρησή τους. Ο οργανισμός συνεργάζεται επίσης με κυβερνήσεις, ΜΚΟ και τοπικές κοινότητες για να αναπτύξει σχέδια διαχείρισης και στρατηγικές για βιώσιμη ανάπτυξη που εξισορροπούν τη διατήρηση και τη χρήση των τοποθεσιών.


Η UNESCO προστατεύει επίσης την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, η οποία αναφέρεται στις πρακτικές, τις εκφράσεις, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που οι κοινότητες αναγνωρίζουν ως μέρος της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Αυτά περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς, μουσική, χειροτεχνίες και τελετουργίες. Η UNESCO αναγνωρίζει ότι η άυλη πολιτιστική κληρονομιά κινδυνεύει να χαθεί ή να εξαφανιστεί και εργάζεται για τη διαφύλαξη αυτής της κληρονομιάς μέσω πολλών πρωτοβουλιών.


Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία εγκρίθηκε το 2003. Η Σύμβαση αναγνωρίζει ότι η προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς απαιτεί τη συμμετοχή και τη συμμετοχή των κοινοτήτων και τονίζει τη σημασία των προσεγγίσεων που βασίζονται στην κοινότητα . Τα κράτη που επικυρώνουν τη Σύμβαση οφείλουν να προσδιορίσουν και να καταγράψουν την άυλη πολιτιστική τους κληρονομιά, να αναπτύξουν μέτρα για τη διασφάλισή της και να εμπλέξουν τις κοινότητες σε αυτές τις προσπάθειες. Η UNESCO παρέχει επίσης τεχνική βοήθεια, ανάπτυξη ικανοτήτων και οικονομική υποστήριξη στα συμβαλλόμενα κράτη για να τα βοηθήσει να προστατεύσουν την άυλη πολιτιστική τους κληρονομιά.


Μια άλλη πρωτοβουλία που έχει αναπτύξει η UNESCO για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η Διακήρυξη των Αριστουργημάτων της Προφορικής και Άυλης Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Η Διακήρυξη αναγνωρίζει εξαιρετικά παραδείγματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από όλο τον κόσμο και επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει και να προωθήσει τη διατήρησή τους. Παραδείγματα αυτών των αριστουργημάτων περιλαμβάνουν το Καρναβάλι του Binche στο Βέλγιο, το παραδοσιακό γεωργιανό στυλ πάλης Chidaoba και τη μουσική των Mbira στη Ζιμπάμπουε.


Τέλος, η UNESCO προωθεί την πολιτιστική πολυμορφία ως μέσο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πολιτιστική πολυμορφία αναγνωρίζει την αξία των διαφορετικών πολιτισμών και τη συμβολή τους στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Η UNESCO πιστεύει ότι η πολιτιστική ποικιλομορφία προωθεί την αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό και συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός πιο ειρηνικού και ευημερούντος κόσμου. Η προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας από την UNESCO περιλαμβάνει την Οικουμενική Διακήρυξη για την Πολιτιστική Πολυμορφία, η οποία εγκρίθηκε το 2001. Η Διακήρυξη αναγνωρίζει ότι η πολιτιστική πολυμορφία είναι κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας και ουσιαστικό μέρος της ανθρώπινης ανάπτυξης. Τονίζει την ανάγκη για σεβασμό της πολιτιστικής πολυμορφίας, την προστασία των πολιτιστικών δικαιωμάτων και την προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής και διαλόγου. Η UNESCO προωθεί επίσης την πολιτιστική ποικιλομορφία μέσω του Διεθνούς Ταμείου για την Πολιτιστική Πολυμορφία, το οποίο υποστηρίζει πολιτιστικά έργα και πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο.


Συμπερασματικά, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ιστορίας και της ταυτότητας της ανθρωπότητας. Οι προσπάθειες του οργανισμού για τον εντοπισμό και την προστασία των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και την προώθηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας είναι κρίσιμες για τη διασφάλιση της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές. Η συνεργασία της UNESCO με κυβερνήσεις, ΜΚΟ και τοπικές κοινότητες έχει στόχο τη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς της και την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών της.

Για εργασίες θεματικών ενοτήτων που αφορούν στο πρόγραμμα Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων επικοινωνήστε μαζί μας.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page