top of page

Πώς θα βρω θέμα για τη διπλωματική μου;

Θέμα διπλωματικής: αυτή η μάστιγα


Η υποβολή πρότασης για την ανάληψη διπλωματικής εργασίας δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό τους φοιτητές δημόσιων και ιδωτικών πανεπιστημίων και πολλές φορές αφιερώνουν υπέρμετρα πολύ χρόνο, χωρίς αυτό να χρειάζεται. Η μεθοδολογία είναι το κλειδί για την τελική έγκριση της διπλωματικής εργασίας. Διάβασε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες και βρες το θέμα που θα σε οδηγήσει στο πτυχίο.




Δεν έχει σημασία εάν δεν έχει περάσει όλατα μαθήματα. Η ανάληψη της διπλωματικής / πτυχιακής εργασίας μπορεί να γίνει, ενώ παράλληλα μπορείς να μελετάς για να καλύψεις και το κενό των μαθημάτων που έχεις αφήσει. Μην περιμένετε να τα περάσετε όλα για να ανζητήσετε καθηγητή και θέμα. Αυτά τα πράγματα γίνονται παράλληλα. Η περιόδος του καλοκαιριού είναι θδανική για την ενασχόληση των φοιτητών με την ολοκλήρωση της διπλωματικής τους εργασίας. Δείτε τις παρακάτω συμβουλές και φτάσε στον στόχο της συγγραφής της διπλωματικής σου άνετα.




Tip #1 - Δες τι σε ενδιαφέρει


Το ότι τελειώνεις μία σχολή δεν σημαίνει ότι μπορείς να ανταποκριθείς αποτελεσματικά σε όλα τα υποπεδία γνώσης ή ότι σε ενδιαφέρουν όλες οι κατευθύνσεις. Γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να αναλογιστείς τις ικανότητές σου και το αντικείμενο του ενδιαφέροντός σου. Μην κάνεις συμβιβασμούς με το θέμα της διπλωματικής, απλά και μόνο γιατί αυτό είχε περισσέψει ή γιατί αυτό αρέσει πολύ στον επιβλέποντα. Ακολούθησε τον δρόμο που εσύ θες, καθώς ο τίτλος της διπλωματικής θα μπει στο βιογραφικό σου και το τελικό κείμενο θα ανέβει στο αποθετήριο της σχολής σου. Είναι καλό αυτό το θέμα με το οποίο θα ασχοληθείς στο επόμενο διάστημα να σου αρέσει για να μην δεις την περίοδο της συγγραφήςτης διπλωματικής ως μαρτύριο. Ας μην ξεχνάμε ότι αν μας αρέσει το θέμα και το ολοκληρώσουμε επιτυχώς μπορούμε είτε να το δημοσιεύσουμε είτε να συνεχίσουμε και σε επίπεδο διπλωματικής.


"Το θέμα της διπλωματικής αποδεικνύει και την εξειδίκευσή μας."

Tip #2 - Δες σε ποια δεδομένα έχειςπρόσβαση


Ας υποθέσουμε ότι γνωρίζουμε με τι θέλουμε να ασχοληθούμε. Είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούμε να μαζέψουμε δεδομένα για να κάνουμε την ανάλυσή τους; Βασικό κομμάτι της συγγραφής της διπλωματικής είναι η ανάλυση των δεδομένων, είτε αυτά είναι ποιοτικά είτε ποσοτικά. Το επόμενο βήμα προστάζει να δουμε τις πηγές πάνω στις οποίες θα βασιστούμε. Που θα στείλω το ερωτηματολόγιό μου; Ποιος θα μου δώσει δεδομένα; Που θα ψάξω για βιβλιογραφία; Η βιβλιοθήκη μου έχει το υλικό που ψάχνω; Αυτά είανι μερικά από τα ερωτήματα που οφείλω να έχω ξεκάθαρη απάντηση.


Tip #3 - Δες το αποθετήριο της σχολής σου


ΟΚ. Έχεις κατασταλάξει στο θέμα σου, αλλά πως ξέρεις ότι αυτό που κάνεις είναι νέο και ενδιαφέρον. Μήπως το έχει ξανακάνει κάποιος. Αν ναι, τότε είναι μαθηματικά σίγουρο ότι ο καθηγητής δεν θα σε αναλάβει για να ολοκληρώσεις την εργασία σου. Το θέμα της διπλωματικής θα πρέπει να έχει αξία για τον αναγνώστη και να λύνει ένα υπαρλτό ζητημα. Γι αυτό τον λόγο διενεργούμε μία βιβλιογραφική έρευνα στο αποθετήριο της σχολής μας για να δούμε ανα κάποιος παλιότερος φοιτητές ασχολήθηκε με το ίδιο αντικείμενο. Αν είμαστε τυχεροι προχωράμε στο επόμενο βήμα. Αν όχι ξεκινάμε την παραλαγή του θέματο ςτο οποίο είχαμε ήδη σκεφτεί.


Tip #4 - Μίλα με τον καθηγητή σου


Είμαστε καινοτόμοι, μπροστά από την εποχή μας και γενικά αυτό που σκεφτήκαμε δεν το έχει κάνει κανείς. Σηκώνουμε το τηλέφωνο, ανοίγουμε τον υπολογιστή και επικοινωνούμε με τον καθηγητή που μας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε. Είναι σημαντικό ο επιβλέποντας καθηγητής να είναι επικοινωνιακός και να μπορεί να ασχοληθεί με την εργασία του. Απευθυνόμαστε σε καθηγητή που ασχολείεται με το αντικείμενο που θέλουμε. Ο ίδιος θα αταλάβει αν έχει σημασία αυτό που το προτείνουμε ή αν στην πραγματικότητα όχι.


Μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε μία γραπτή πρόταση


Δημιουργήστε ένα κείμνο το οποίο θα λειτουργήσει ως συμβόλαιο μεταξύ εσάς και του επιβλέποντος καθηγητή. Οι καθηγητές πολλές φορές ξεχνάνε τι έχουν πει. Αυτό το κείμενο θα είναι ο γνώμονας της συνεργασίας σας.


Στην περίπτωση που όλα τα παραπάνω σε φαίνονται βουνό, αναθέστε τη διπλωματική σας εργασία στην ομάδα του AcademyLab και ο δρόμος για το πτυχίο θα γίνει ακόμα πιο εύκολός.

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page