top of page

Αξιοποίησε τη διπλωματική σου εργασία. Δημοσίευσε σε τη ακαδημαιϊκό περιοδικό.


Ερευνητικό άρθρο, Διπλωματική εργασία

Κόπιασες και με το παραπάνω και απέκτησες το πολυπόθητο πτυχίο. όμως θα σταματήσεις εκεί; Δεν είναι κρίμα τόσος κόπος να παραμείνει στο αποθετήριο του πανεπιστημίου σου και να μην τύχει ευρύτερης προβολής; Δεν είναι κρίμα να μην βάλεις στο βιογραφικό σου μία δημοσίευση σε ένα περιοδικό ή μία παρουσίαση σε ένα συνέδριο; Είναι. Η προσπάθεια και η έρευνα έχει ήδη γίνει και τώρα απομένε μόνο η διαμόρφωση του κειμένου με βάση τις προσδιαγραφές της επιστημονικής επικοινώνησης. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές οι οποίοι αναζητούν μία τέτοια προοπτική για να πάρουν την υπεραξία της διπλωματικής τους εργασίας. Πολλοί πάλι θεωρούν ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν και την αφήνουν παρατημένη σε κάποιο συρτάρι ή στο usb. Τα πράγματα δεν είναι τόσο τρομακτικά όσο φαίνονται αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη γνώση και η απαραίτητη προετοιμασία.



Tip #1 - Είναι πρωτότυπη η εργασία;


Το θέμα με το οποίο καταπιάστηκες έχει επιστημονικό ενδιαφέρον ή μάλλον έγινε για να γίνει; Αν υπάρχει βαθμός πρωτοτυπίας αξίζει να σκεφτείς την προοπτική της δημοσίευσης της διπλωματικής σου εργασίας. Φυσικά και αν η εργασία έχει γίνει αντικείμενο μελέτης χιλιάδων φοιτητών και ερευνητών δεν θα γίνει αποδεκτή από κάποιον εκδοτικό οίκο, αλλά αν θεωρείς ότι κάπου ξεχωρίζει, αξίζει να προγραμματίσεις μία δημοσίευση. Πριν προσωρήσης πάρε την γνώμη τρίτων ή κάνε μία επιπλέον αναζήτηση, τόσο στο αποθετήριο του πανεπιστημίου σου όσο και σε έγκριτες βάσεις δεδομένων.



Tip #2 - Συζήτα με τον υπιβλέποντα καθηγητή


Στο ταξίδι της ολοκλήρωσης της συγγραφής της διπλωματικής σου εργασίας δεν ήσουν μόνος. Δίπλα σου ήταν και ο επιβλέποντας καθηγητής σου που σου έκανε εύστοχες παρατηρήσεις τόσο για την σύνταξη του κειμένου σου, τη δομή του και τον τρόπο μεθοδολογικής προσέγγισης του θέματος. Καλό θα ήταν να γίνει μία συζήτηση μαζί του προειμένου να συμβάλει από την μεριά του, αλλά και να δώσει κατευθύνσεις σχετικά με ενδιαφέροντα συνέδρια και περιοδικά συναφή με το αντικείμενο. Ο επιβλέποντας καθηγητής είναι ο σύμμαχός μας στο δρόμο για τη δημοσίευση. Αυτος έχει την εμπειρία να μας κατευθύνει.


"Η διπλωματική εργασία μπορεί να δώσει υπεραξία στο βιογραφικό σου." – Academylab

Tip #3 - Αναζήτησε το κατάλληλο περιοδικό ή συνέδριο


Ποιο είνια το κατάλληλο περιοδικό για να στείλω την εργασία μου; Ποιο είναι το κατάλληλο συνέδριο; Αφού θα κάνω την προσπάθεια, καλό θα ήταν να της δώσω την προβολή που της αρμόζει. Θα πρέπει να κάνετε ενδελεχή αναζήτηση στα σχετικά συνέδρια και περιοδικά και να στείλετε σε αυτό που θεωρείτε ότι σχετίζεται θεματικά. Αν το στείλετε σε κάποιο άσχετο, θα καταναλώσετε χρόνο αναμονής και θα πάρετε αρνητική απάντηση. Αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να υποστηρίξετε λόγω άγχους την εργασία σας μπροστά στο κοινό, καλό είναι να επιλέξετε τη δημοσίευση σε ένα επιστημονικό περιοδικό.


Tip #4 - Ακολούθησε το πρότυπο που ορίζει ο εκδότης ή το συνέδριο


Κάθε συνέδριο και κάθε περιοδικό έχει τους δικούς του κανόνες δημοσίευσης. Δεν στέλνουμε χύμα ένα κομμάτι εργασίας και το δημοσιεύουν. Οι υπεύθυνοι διαθέτουν στους υποψήφιους συγγραφείς templates και οδηγίες για να βασιστούν πάνω σε αυτά όλες οι υποβολές. Αναζητήστε αυτούς τους κανόνες. Σε διαφορετική περίπτωση το κείμενό σας θα απορριφθεί, ακόμα και αν είναι ενδιαφέρον. Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στο επιστημονικό περιοδικό που θα στείλετε την ανακοίνωσή σας καθώς η δυναμική του περιοδικού θα διαμορφώσει και το κοινό σας. Άρα όσο πιο δημοφιλές είναι το περιοδικό, τόσο μεγαλύτερη επίδραση πιθανότατα θα έχει η εργασία σας.


Tip #5 - Διαμόρφωσε μία ενδιαφέρουσα ανακοίνωση


Και τώρα ήρθε η ώρα του περιεχομένου. Τώρα θα πρέπει να εστιάσεις στα ενδιαφέροντα ζητήμτα της διπλωματικής σου εργασίας και να τα συνοψίσεις σε ένα κείμενο συγκεκριμένου όγκου σύμφωνα με το Template του εκδότη. Εδώ θα πρέπει να κάνεις μία εισαγωγή για το αντικείμενο που διαπραγματεύεσαι, μία βιβλιογραφική επισκόπηση και στη συνέχια να παραθέσεις τα μεθοδολογικά σου βήματα, καθώς και τα αποτελέσματα της έρευνάς σου. Προσοχή ο λόγος μας να είναι ακαδημαικός. Επίσης κατά κύριο λόγο το άρθρο γράφεται στην αγγλική γλώσσα, καθώς τα μεγαλύτερα επιστημονικά εκδίδονται από αγγλόφωνους εκδότες.


Τίποτα δεν είναι αδύνατο


Φυσικά και τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αφού η δουλειά έχει ήδη γίνει, τώρα οι διαδικασίες απομένου. Η ομάδα του Academylab μπορεί να αναλάβει τόσο τη διαμόρφωση του κειμένου για τη δημοσίευση της διπλωματικής εργασίας σε επιστημονικό περιοδικό, όσο και την αναζήτηση περιοδικών που θα μπορούν να φιλοξενήσουν το περιεχόμενο του άρθρου σας. Επικοινωνήστε με την ομάδα μας, αμέσως μόλις ολοκληρώστε την παρουσίαση της διπλωματικής σας εργασίας για να προγραμματίσουμε τη ροή εργασιών.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page