top of page

Οι σύγχρονες τάσεις στη Ειδική Αγωγή

Δεν είναι μυστικό ότι η εκπαίδευση είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία. Από το Piaget προς το Vygotsky, η αλλαγή είναι δεδομένη στον κόσμο της μάθησης. Κάθε χρόνο υπάρχουν νέες μελέτες και συστάσεις εμπειρογνωμόνων που καθοδηγούν τους εκπαιδευτικούς στην προσπάθειά τους να διδάξουν και να βοηθήσουν τους μαθητές να ενταχθούν στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Καθώς οι εκπαιδευτικοί δραστηριοποιούνται στο χώρο των δημοσιεύσεων και των ερευνών, οι τάσεις που αναδεικνύονται συνεχώς μεταβάλλονται Ένας τομέας που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη των νέων ιδεών και μεθοδολογίας είναι η ειδική εκπαίδευση.


Ειδική εκπαίδευση, ειδική αγωγή


Στη λίστα που ακολουθεί παρατίθενται ορισμένες από τις αναδυόμενες τάσεις στο χώρο της ειδικής αγωγής.

  • Οι νέες τεχνολογίες. Η αξιοποίηση των μυριάδων εργαλείων γραφής βοηθητικών τεχνολογιών μπορεί να επιτρέψει στα παιδιά να παρακάμψουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να τα βοηθήσουν, να γράψουν , να διαβάσουν και να κατανοήσουν. Οι εφαρμογές που είναι διαθέσιμες μπορούν να είναι διαθέσιμες τόσο σε κινητά όσο και σε laptop. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μπορεί να βοηθήσει παιδιά που πάσχουν από δυσλεξία ή που πάσχουν από διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Για παράδειγμα αναφορικά με τις πρώτες περιπτώσεις υπάρχουν νέες γραμματοσειρές και χρώματα φόντου που πιστεύεται ότι βελτιώνουν τις δεξιότητες ανάγνωσης.

  • Κίνηση και μάθηση. Η έρευνα πλέον εστιάζει στο κατά πόσο συγκεκριμένες κινήσεις μπορούν να βελτιώσουν τη μάθηση και την απόδοση του μαθητή που ανήκει σε αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα.

  • Αισθήσεις και μάθηση. Οι εκπαιδευτικοί έχουν από καιρό αναγνωρίσει πώς τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τις διαθέσεις και γι αυτό το λόγο θέλουν να περάσουν στο επόμενο στάδιο. Καλύπτουν τους τοίχους σε ηρεμιστικά χρώματα, μειώνουν τα έντονα φώτα και συνδυάζουν καταπραϋντικές συνθέσεις αιθέριου ελαίου για να δημιουργήσουν το ιδανικό περιβάλλον για παιδιά προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της μάθησης.

  • Η ανάπτυξη κινήτρων. Τα παιδιά που έχουν κάποιες δυσκολίες στη μάθηση, πολλές φορές αντιμετωπίζουν προβλήματα κινήτρων για να ακολουθήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Στόχος πλέον των εκπαιδευτικών είναι να εντοπίσουν και να ενθαρρύνουν συγκεκριμένες συμπεριφορές.

  • Η ανάπτυξη και η εφαρμογή ψυχομετρικών τεστ. Η ειδική εκπαίδευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη ψυχομετρικών αξιολογήσεων. Τα αποτελέσματα των ψυχομετρικών τεστ θα δείξουν κατά πόσο ένα παιδί έχει κάποιο πρόβλημα και ποιες μεθόδους αντιμετώπισής απαιτούνται. Τα ψυχομετρικά τεστ που είναι διαθέσιμα είναι πολλά και εστιάζουν σε διάφορες εκφάνσεις δραστηριοτήτων των παιδιών.

Η ειδική εκπαίδευση έχει προχωρήσει σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες και θα συνεχίσει να ακολουθεί αντίστοιχη προοδευτική πορεία. Η προοδευτική αυτή πορεία βασίζεται στην έρευνα που διενεργείται διαρκώς πάνω στην Ειδική εκπαίδευση. Δεν είναι τυχαίο που αναδύονται νέες σχολές και προγράμματα σε πανεπιστήμια ελληνικά και ξένα (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Frederick University κτλ.) με αντικείμενο την ειδική αγωγή. Ακόμα και αν δεν είναι εξειδικευμένα προγράμματα, διαρκώς ανατίθενται εργασίες στους φοιτητές, διπλωματικές, πτυχιακές ή και εξαμήνου με την αντίστοιχη θεματολογία.

Το παρόν κείμενο μπορεί να παίξει συμβουλευτικό ρόλο για τους φοιτητές πολλών πανεπιστημίων που ασχολούνται με την ειδική αγωγή. Θα μπορούσαν οι φοιτητές να σκεφτούν θέματα διπλωματικών εργασιών που μπορούν να καταθέσουν στα πανεπιστήμιά τους (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Frederick University κτλ.). Αν είστε φοιτητής στα πανεπιστήμια Λευκωσίας, Frederick University, αλλά και σε άλλα, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τους υπευθύνους του γραφείου μας, προκειμένου να διαμορφώσουμε από κοινού το θέμα της διπλωματικής σας εργασίας ή να δούμε μαζί πως μπορείτε να ολοκληρώσετε την εργασία που σας έχει ανατεθεί.

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page