top of page

Λογοκλοπή, πλαγιαρισμός και πάει λέγοντας

Μόλις μπήκατε στη σχολή της αρεσκείας σας είτε εγγραφήκατε στο Πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που σκεφτόσασταν για καιρό. Ένας γνωστός έχει τελειώσει τη σχολή και λέτε ότι αν τον προσεγγίσετε για να σας δώσει τις εργασίες του θα είναι εύκολο και για εσάς να βρεθείτε στο δρόμο της επιτυχίας. Πλανάστε! Η πλειοψηφία των ελληνικών πανεπιστημίων έχει προμηθευτεί λογισμικό εντοπισμού πλαγιαρισμού και η φοιτητική ζωή θα δυσκολέψει πολύ και θα τεθεί σε κίνδυνο αν βασιστείτε στις εργασίες άλλων. Οι εποχές όπου μία εργασία πέρναγε από γενιά σε γενιά ανήκει στο παρελθόν. Μάλιστα δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και στην ίδια ακαδημαϊκή περίοδο γιατί έχουμε παράδειγμα σκανδάλου στο Πανεπιστήμιο Πατρών.


Λογοκλοπή, Πλαγιαρισμός, Λογισμικό Εντοπισμού

Ακόμα και αν πάρετε μια εργασία και μπείτε στη διαδικασία τροποποίησής της, το πρόγραμμα εντοπισμού λογοκλοπής π.χ Turnitin θα δώσει σημεία ομοιότητας στα οποία μπορεί να βασιστεί ο αξιολογητής. Για παράδειγμα η χρήση του ίδιου παραδείγματος σε μία εργασία θεματικής ενότητας του ΕΑΠ μπορεί φαινομενικά να είναι αθώα, αλλά έστω και μία σύνδεση μπορεί να οδηγήσει σε αυτή. Επίσης η χρήση ενός προφανούς παραδείγματος ακόμα και αν δεν έχετε αντιγράψει κάποια εργασία είναι ζημιογόνα για εσάς. Οι καθηγητές έχουν διαβάσει άπειρες φορές για τη Διοίκηση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης ή για την Επικοινωνία του Μουσείου Μπενάκη. Ας δείτε μία άλλη πτυχή του ζητήματος που σας έχει ανατεθεί.

Από την άλλη πλευρά μπορεί κάποιος να έχει κάνει μία παράφραση για να αποφύγει το λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής, και να θέλει το τεστάρει σε μία δωρεάν μηχανή εντοπισμού λογοκλοπής. Το πρόβλημα σε αυτό είναι η ελληνική γλώσσα. Τα συστήματα αυτά δεν αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα για να πάρετε μία ιδέα αν έχετε παραφράσει σωστά. Παρόλα αυτά τα προγράμματα εντοπισμού λογοκλοπής υφίστανται και είναι πολλά και δωρεάν. Μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω:


Το μυστικό σε αυτό το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί είναι ένα. Πρωτοτυπία. Μην παίζετε με την φωτιά. Όλοι οι φοιτητές επενδύουν σε χρόνο και χρήμα για την απόκτηση ενός πτυχίου και είναι άδικο να διακινδυνέψουν το μέλλον τους επειδή θεωρούν ότι δεν θα τους εντοπίσει κανείς. Δώστε λίγο παραπάνω βάρος στον εντοπισμό μιας μελέτης περίπτωσης που έχει κάποιο ενδιαφέρον ή δεν έχει ξαναγίνει. Δώστε βάρος στην εύρεση βιβλιογραφίας και όχι στην μετάφραση μιας πηγής από το διαδίκτυο.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page