top of page

Η σημαντικότητα της βιβλιογραφικής επισκόπησης



Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σε οποιαδήποτε μελέτη δεν είναι ένα «φλιτζάνι τσάι», που λένε και οι βρετανοί. Απαιτεί ακαδημαϊκή ωριμότητα. Η καλή επανεξέταση της επιστημονικής λογοτεχνίας αποτελεί ένδειξη επαγγελματικής ωριμότητας, δείχνει την αντίληψη του πεδίου, τη μεθοδολογική πολυπλοκότητα κάποιου στην κριτική της έρευνας των άλλων, το εύρος και το βάθος της ανάγνωσής του.


Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας παραμένει βασικό στοιχείο οποιασδήποτε επιστημονικής μελέτης. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τους εξής:

  • Πρώτον, η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αποτελεί ένα βήμα προς την επίτευξη των στόχων της μελέτης. Για τους μελετητές, το βάθος και το εύρος της βιβλιογραφικής ανασκόπησης τονίζει την αξιοπιστία του συγγραφέα στον τομέα του.

  • Δεύτερον, οι ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας παρέχουν ένα στέρεο υπόβαθρο για την υποστήριξη της έρευνας κάποιου. Η ανασκόπηση διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ανάλυση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και στην αιτιολόγηση για το πώς η έρευνά μας εντάσσεται στο υπάρχον σώμα της γνώσης. Αυτό σημαίνει ότι η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας παρέχει τη γενική κατανόηση που δίνει νόημα στη συζήτηση των ευρημάτων, των συμπερασμάτων και των συστάσεων. Αυτό επιτρέπει στον συγγραφέα να αποδείξει πώς σχετίζεται η έρευνά του με προηγούμενες προσπάθειες και πώς επεκτείνεται για να στηριχθεί σε καλύτερη κατανόηση.

  • Τρίτον, οι ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας βοηθούν τον ερευνητή να αποφύγει την αλληλεπικάλυψη, να εντοπίσει τα κενά σε άλλες μελέτες με στόχο τη συμπλήρωσή τους, να δανειστεί από τον ερευνητικό σχεδιασμό και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για να ερευνήσει αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα και να ερμηνεύσει τα ευρήματά του.

Σε γενικές γραμμές, η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας συμβάλλει στην παροχή ενός πλαισίου για την έρευνα, δικαιολογεί την έρευνα, διασφαλίζει ότι η έρευνα δεν έχει γίνει, δείχνει πού η έρευνα εντάσσεται στο υπάρχον σώμα γνώσης, επιτρέπει στον ερευνητή να μάθει από προηγούμενη θεωρία το θέμα, το πώς το θέμα έχει μελετηθεί προηγουμένως, υπογραμμίζει τα μειονεκτήματα σε προηγούμενες έρευνες, περιγράφει τα κενά σε προηγούμενες έρευνες, δείχνει ότι η εργασία προσθέτει στην κατανόηση και τη γνώση του πεδίου, βοηθά στην τελειοποίηση, την επανεστίαση ή ακόμα και την αλλαγή του θέματος.


Πολλοί από τους φοιτητές ακολουθούν την βεβιασμένη και μάλλον λανθασμένη μέθοδο της ανάγνωσης μόνο των περιλήψεων των άρθρων και να οδηγούνται σε βεβιασμένα συμπεράσματα σχετικά με τις έρευνες που διαβάζουν. Οι αναγνώστες μπορούν πολύ εύκολα να καταλάβουν αν κάποιος συντάκτης μιας πτυχιακής εργασίας έχει όντως διαβάσει τα άρθρα που αναφέρει μέσα σε αυτή ή όχι.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page