top of page

Προσδιορίζοντας την ποιότητα του μελιού


Μελισσοκομία εκπόνηση πτυχιακών εργασιών νοθεία μελιού


Ήδη από το 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσδιορίσει μία λίστα από προϊόντα που βρίσκονται κάτω από τον κίνδυνο νόθευσης και το μέλι βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά. Έντονο προβληματισμό έχει δείξει και η αντίστοιχη υπηρεσία των Η.Π.Α (Food and Drug Administration (FDA)), η οποία σκοπεύει να δημιουργήσει συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα περιγράφουν το αγνό μέλι. Η πιο συχνή αλλοίωση του μελιού βρίσκεται στην προσθήκη ζάχαρης σε αυτό και μπορεί να εντοπιστεί μέσα από την εφαρμογή της μεθόδου AOAC 998.12 Carbon 13 - IRMS method. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη μέθοδος παρουσιάζει ελαττώματα, καθώς και οι πιο σύγχρονες χρωματογραφικές μεθόδους οι οποίες εστιάζουν στις απομιμήσεις ζάχαρης και σιροπιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την νοθεία με ζάχαρη που υφίσταται το μέλι, οι παραγωγοί μελιού πολλές φορές δεν δηλώνουν ορθά τα στοιχεία παραγωγής τους όπως είναι το φυτό προέλευσης καθώς και η γεωγραφική περιοχή. Το Eurofins Laboratory στη Nantes έχει αναπτύξει μία νέα αναλυτική τεχνική προκειμένου να αξιολογήσει το βαθμό ποιότητας διαφόρων τύπων μελιού. Η μέθοδος αναπτύχθηκε μέσα από ένα πλαίσιο συνεργασίας πολλών εταίρων ενός ευρωπαϊκού προγράμματος και ονομάζεται Nuclear Magnetic Resonance (NMR) profiling. Συγκεκριμένα η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί:

  • Να προσδιορίσει γλυκαντικές ουσίες που μπορούν να προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως ρύζι, καλαμπόκι κτλ.

  • Να προσδιορίσει τη βοτανική προέλευση του μελιού

  • Να εντοπίσει ανωμαλίες όπως μεγάλη θερμική επεξεργασία κτλ.

  • Να ποσοτικοποιήσει βασικές παραμέτρους που αναφέρει η Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/110

Η συγκεκριμένη μέθοδος όταν συνδυαστεί με την ανάλυση AOAC 998.12 μπορεί να διασφαλίσει στο μέγιστο την αυθεντικότητα του μελιού με χαμηλό κόστος και σχετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Η φοιτητές τεχνολογίας τροφίμων μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με το γραφείο μας προκειμένου να ενισχύσουμε την προσπάθειά τους στην εκπόνηση των πτυχιακών τους εργασιών.


Βιβλιογραφία


Easter Strayer, S.; Everstine, K.; Kennedy, S. Economically Motivated Adulteration of honey: quality control vulnerabilities in the international honey market. Food Protection Trends, January/February 2014.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page