top of page

Ποσοτικές και ποιοτικές μέθοδοι έρευνας




Το ερευνητικό ζητούμενο έχει οριστεί και ο φοιτητής θα πρέπει να ορίσει τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει για να ολοκληρώσει την έρευνά του. Οι δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει είναι τρεις. Συγκεκριμένα μπορεί να διενεργήσει ποιοτική, ποσοτική ή και μικτή.

Η ποσοτική έρευνα είναι μία λογικο-κεντρική και δεδομενο-στραφής προσέγγιση η οποία παρέχει εργαλεία μέτρησης για την αριθμητική καταγραφή των απόψεων του κοινού. Για παράδειγμα μπορεί να την εφαρμόσει ένας φοιτητής που θα θέλει να μετρήσει τις απόψεις του κοινού σχετικά με τη εταιρική κοινωνική ευθύνη ή σχετικά με την ποιότητα ζωής (εκεί υπάρχουν εξειδικευμένα ερωτηματολόγια). Η ποσοτική έρευνα μπορεί να συλλέξει μεγάλα μεγέθη δεδομένων τα οποία μπορούν εύκολα να καταστούν επεξεργάσιμα μέσα από εργαλεία στατιστικής ανάλυσης.

Η ποσοτικές μέθοδοι κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν ερωτηματολόγια στα οποία οι χρήστες επιλέγουν τις απαντήσεις μέσα από ένα συγκεκριμένο σύνολο ερωτήσεων. Οι απαντήσεις μπορούν να μετρηθούν με βάση την βαρύτητα της άποψης (π.χ. Διαφωνώ απόλυτα, Συμφωνώ). Η διενέργεια ποσοτικών δεδομένων παρουσιάζει μεγάλη ευελιξία καθώς μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα από τη συμπλήρωση έντυπου ερωτηματολογίου είτε μέσα από το διαδίκτυο. Επιπλέον οι ερευνητές θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν κίνητρα στο κοινό προκειμένου να αυξήσουν τη συμμετοχή τους. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θα πρέπει να γνωρίζουν για τη χρήση των δεδομένων που θα προσφέρουν, προκειμένου να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Από την άλλη πλευρά η ποιοτική μέθοδος βασίζεται κατά κύριο λόγο στα αισθήματα των συμμετεχόντων και παράλληλα στο τι σκέπτονται για ένα συγκεκριμένο θέμα. Παραδείγματος χάριν αν κάποιος θα ήθελε να αναγνωρίσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις που εγείρονται για ένα συγκεκριμένο logo μιας εταιρείας θα έπρεπε να διενεργήσει μία ποιοτική μέθοδο. Η ποιοτική μέθοδος εδράζεται κατά κύριο λόγο στη συζήτηση και στην απάντηση ανοιχτών ερωτήσεων. Οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν τους λόγους για τους οποίους ωθήθηκαν να δώσουν τις απαντήσεις τους και να παρουσιάσουν τα κίνητρά τους.


Αν δεν έχετε εικόνα τις ερευνητική μεθόδου που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να ολοκληρώσετε την πτυχιακή σας εργασία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να δούμε από κοντά τις ανάγκες σας. Η επιλογή της σωστής ερευνητικής μεθόδου θα οδηγήσει στη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων και κατά βάση άρτιο αποτέλεσμα. Η εκπόνηση μιας πτυχιακής εργασίας απαιτεί άριστη προετοιμασία, την οποία μπορούμε να προσφέρουμε.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page