Εργασία σε φορείς Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Mισθολογικά ζητήματα και συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό
Ο ρόλος του διαχειριστή πολιτιστικής κληρονομιάς δεν έχει αναγνωριστεί στο βαθμό που θα έπρεπε από τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό και την ιδιωτική πρωτοβουλία σε αντίθεση με το αντίστοιχο περιβάλλον του εξωτερικού που η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη. Γενικά σύμφωνα με τον ιστότοπο prospects η θέση παρουσιάζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Ο τομέας της διοίκησης πολιτισμικών μονάδων θεωρείται ως χαμηλά αμειβόμενος και ο υποψήφιος εργαζόμενος ξεκινάει από το βασικό μισθολογικό επίπεδο.
Υπάρχουν ποικίλοι ρόλοι μέσα στα διαφορετικά επίπεδα της εργασίας και το γεγονός αυτό προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό και το μισθολογικό εύρος. Οι ετήσιες απολαβές ενός διαχειριστή πολιτισμικής μονάδας κυμαίνονται από 22.000-27.000.
Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος 27.500-33.000.
Οι εργαζόμενοι του τομέα με τρία χρόνια προϋπηρεσία μπορούν να αυξήσουν τις αποδοχές τους στις 43.000 και ένας κάτοχος διδακτορικού στη διοίκηση πολιτισμικών μονάδων στα 50.000.
Ένας διευθυντής μιας πολιτισμικής μονάδας μπορεί να λαμβάνει μισθό από 43.000-95.000 ανάλογα με τη δυναμική της και την προϋπηρεσία του.
Όσον αφορά στο ωράριο εργασίας, αυτό δεν μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί, αφού ένας εργαζόμενος σε μία πολιτισμική μονάδα μπορεί να χρειαστεί να δουλέψει και αργίες καθότι πολλοί ανάλογοι χώροι είναι δημοφιλείς τέτοιες ημέρες. Παράλληλα ο όγκος εργασίας μπορεί να είναι τέτοιος που να χρειαστεί να επεκτείνουν το ωράριο εργασίας τους πέρα από το θεσμοθετημένο.
Ο χώρος εργασίας είναι συνήθως σε γραφείο, αλλά δεν αποκλείεται πολλές από τις δραστηριότητες να ολοκληρωθούν και εκτός αυτού. Παραδείγματος χάριν η διοργάνωση μίας εκδήλωσης να απαιτεί την επίσκεψη άλλων χώρων και την αξιολόγηση πολλών παραμέτρων, εργασίες που δεν μπορούν να γίνουν μέσα από το περιβάλλον γραφείου.
Η αυτό-απασχόληση δεν θεωρείται πιθανή παρά μόνο αν ο εργαζόμενος θεωρηθεί ως εξωτερικός συνεργάτης της πολιτισμικής μονάδας, ο οποίος θα παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Μπορούν να θεωρηθούν πιθανά φαινόμενα μερικής απασχόλησης, όπως και συχνών διακοπών της εργασίας, αφού είναι ένας χώρος που πολλές φορές λειτουργεί με βάση την κίνηση της τουριστικής περιόδου.
Η εργασία ενός διαχειριστή πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να παρουσιαστεί τόσο στην πόλη όσο και σε αγροτικές περιοχές.
Πολλές φορές ένας εργαζόμενος στον τομέα μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψει εκτός της έδρας εργασίας του για την ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας με παρόμοιους οργανισμούς.