top of page

No money, No time! Προβλήματα στην Ανοιχτή και Εξ Αποστάσεως εκπαίδευση


Πτυχιακές ΕΑΠ εργασιες θεματικών ενοτήτων Προβλήματα εκπαίδευση ενηλίκων εξ αποστάσεων

Η Ανοιχτή και Εξ Αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει κάποιος ενήλικος ένα πτυχίο, αλλά η διαδικασία δεν είναι απλή. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες είναι πολλαπλάσιες από αυτές των μαθητικών χρόνων και αυτό συμβαίνει γιατί τα χαρακτηριστικά των ενήλικων σπουδαστών είναι διαφορετικά. Πολλοί από του σπουδαστές δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα, όπως γνώση ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των θεματικών ενοτήτων. Επομένως είτε αναγκάζονται να σταματήσουν τη φοίτηση με τις πρώτες δυσκολίες είτε προσφεύγουν στην εκμάθηση των προαναφερθέντων γνώσεων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Ταυτόχρονα το κόστος φοίτησης στο ΕΑΠ είναι δυσβάσταχτο. Σίγουρα η ευκαιρία που δίνεται στους Έλληνες πολίτες να αποκτήσουν πτυχίο από απόσταση και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα είναι μοναδική, αλλά για όσου γνωρίζουν μία ξένη γλώσσα και όσους το ψάξουν περισσότερο μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως σε πανεπιστήμια του εξωτερικού με το ίδιο ή και χαμηλότερο κόστος. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλά είναι τα πανεπιστήμια στην Κύπρο που μπορούν να προσφέρουν τα ίδια με σχεδόν παρόμοιο κόστος.

Επίσης οι ενήλικες σπουδαστές έχουν κοινωνικές, επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις είναι πολλές και συχνά μεταφέρονται ακόμα και στο σπίτι, όπου ο χρόνος είναι περιορισμένος για να αφιερωθεί σε αγαπημένα πρόσωπα. Από την άλλη πλευρά οι προθεσμίες είναι πιεστικές για τους φοιτητές του ΕΑΠ και αυτό τους δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια. Το κλίμα αυτό δημιουργεί πίεση στον σπουδαστή που επιλέγει το δρόμο της φυγής και όχι της επιμονής.

Επομένως για όσους δεν κληρωθούν σε κάποια από τις κληρώσεις του ΕΑΠ δεν χάθηκε ο κόσμος. Τα πανεπιστήμια που προσφέρουν σπουδές από απόσταση στο εξωτερικό είναι πολλά και αξιόλογα. Για παράδειγμα η Σουηδία έχει αναπτύξει κεντρικό σύστημα διαχείρισης των αιτήσεων για εξ αποστάσεως, όπου ανοίγει στις αρχές κάθε έτους και δέχεται αιτήσεις για τα πανεπιστήμιά της. Το κόστος είναι εξαιρετικά μικρό ή και δωρεάν. Το όνειρο της απόκτησης πτυχίου δεν πρέπει να παραμείνει όνειρο. Η εκπαίδευση ενηλίκων είναι χώρος που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα και γι αυτό το λόγο γίνεται προσπάθεια να δημιουργούνται συνέχεια ευκαιρίες. Το ΕΑΠ, το ΑΠΚΥ, το Πανεπιστήμιο Λευκωσία και άλλα είναι απλά τα πιο γνωστά στην Ελλάδα. Μία μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα ανοίξει προοπτικές για όσους ενήλικες θέλουν να διευρύνουν το γνωστικό τους υπόβαθρο.

Τέλος αξίζει να γνωρίζουν οι φοιτητές ότι το online φοιτητικό φροντιστήριο academylab είναι δίπλα τους σε κάθε τους επιλογή είτε αυτή αφορά το ΕΑΠ είτε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε που μπορούμε να σας φανούμε χρήσιμοι.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page