top of page

Κριτήρια για την επιλογή θέματος πτυχιακής

Ο χρόνος έφτασε. Το ήξερες. Ίσως να προετοιμαζόσουν, ίσως να ονειρευόσουν τη στιγμή, ίσως και να παρακαλούσες να μην φτάσει, αλλά ήρθε. Πρέπει να επιλέξεις θέμα για την πτυχιακή σου εργασία. Λίγοι είναι οι φοιτητές που έχουν αποφασίσει με τι θέμα θα ασχοληθούν στη συγγραφή της πτυχιακής τους εργασίας, κρατώντας σημειώσεις σχετικά με ιδέες και πηγές πάνω στις οποίες θα βασιστούν. Οι πλειοψηφία όμως καλώς ή κακώς θα πρέπει να επιλέξει με το πιστόλι στον κρόταφο είτε επειδή δεν θέλουν είτε επειδή δεν έχουν ιδέα τι θέμα θα πρέπει να προτείνουν.

Όπως και να έχει θα πρέπει να δείτε τη συγκεκριμένη στιγμή από τη θετική της πλευρά. Η σύνταξη της πτυχιακής εργασίας αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξετε τις γνώσεις σας στον τομέα που επενδύσατε τόσα χρόνια από τη ζωή σας. Πόσους καφέδες δεν πήγατε γιατί ο καθηγητής έπαιρνε παρουσίες και θα σας έκοβε αν δεν πηγαίνατε; Πόσα ματσάκια χάσατε στην τηλεόραση γιατί θα έπρεπε να διαβάσετε για οικονομικά, κοινωνιολογία, φιλολογίες κτλ; (Εντάξει για πολλούς θα προσποιηθούμε ότι ήταν πολλές, άσχετα αν σας είχε μάθει ο σερβιτόρος με το μικρό ή αν κάνατε μαύρους κύκλους από το να παρακολουθείτε τους τελικούς του NBA και το Colo Colo Pachuca).

Όπως και να έχει έτσι είναι η ζωή, διαλέξτε! Αν καταλάβετε ποιες είναι οι προσδοκίες από εσάς και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, τότε θα καταλάβετε ότι δεν «τρέχει κάστανο», σιγά το πράγμα. Η επιλογή θέματος πτυχιακής είναι το καθοριστικό βήμα που διαχωρίζει τον φοιτητή από τον πτυχιούχο. Ένα σωστά επιλεγμένο θέμα μπορεί να ακολουθεί τον φοιτητή για αρκετά χρόνια, αφού μπορεί να καθορίσει το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό που θα ακολουθήσει ή ακόμα και τον εργασιακό του τομέα. Τουλάχιστον αν δεν θέλετε να γράψετε μία πτυχιακή που σχετίζεται με την καριέρα που θα ακολουθήσετε, φροντίστε να σχετίζεται με τα ενδιαφέροντά σας.


Πτυχιακές εργασίες επιλογή θέματος


Στο προκείμενο τώρα…..


Μία πτυχιακή εργασία είναι μία ιδέα ή μία θεωρία που εκφράζεται ως δήλωση, ένας ισχυρισμός για τον οποίο απαιτούνται να συλλεχθούν δεδομένα που θα τον αποδεικνύουν και που θα αναλυθούν λογικά. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην επιλογή ενός θέματος διατριβής είναι αν το θέμα θα άπτεται μιας επιστημονικής περιοχής τρέχουσας ή μελλοντικής ζήτησης. Μια καλή διατριβή θέμα είναι μία γενική ιδέα που έχει ανάγκη από ανάπτυξη, επαλήθευση ή διάψευση. Το θέμα θα πρέπει να σχετίζεται με τα ενδιαφέροντα του φοιτητή, της κοινότητας και του επιβλέποντα. Αν απέχει από τα παραπάνω τότε είναι δύσκολο να κρατήσει ζεστό το φοιτητή στο να την ολοκληρώσει, αλλά και τον επιβλέποντα να σπαταλήσει χρόνο γι αυτή. Όταν αναζητήσετε θέμα θυμηθείτε ότι θα πρέπει να επιδιώξετε την επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος τόσο μέσα από την ανάλυση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας όσο και μέσα από εμπειρικά αποτελέσματα.

Ο φοιτητής θα πρέπει να επιλέξει ένα στενό θέμα, καλά ορισμένο το οποίο να ανοίγει νέες κατευθύνσεις. Μην επιλέξετε πολύ γενικό θέμα γιατί θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Χρειάζεστε ένα θέμα που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των άλλων χωρίς απαραίτητα αυτό να αποτελεί το πιο in θέμα της εποχής, αφού το τι είναι στη μόδα είναι κάτι σχετικό, αλλά σίγουρα παροδικό.

Από την άλλη πλευρά το αντικείμενο του θέματος της πτυχιακής θα πρέπει να είναι σχετικό με αυτά που έχετε διδαχτεί. Παράλληλα θα πρέπει να αξιολογήσετε τις πηγές που θα χρησιμοποιήσετε για να την ολοκληρώσετε. Οι πληροφοριακές πηγές θα πρέπει να είναι κοντά στον τόπο διαμονής του φοιτητή, διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο γι αυτόν να συγκεντρώσει τα δεδομένα που χρειάζεται. Ένα άλλο ζήτημα είναι ο όγκος της πτυχιακής εργασίας. Η εργασία θα πρέπει να έχει κάποιο συγκεκριμένο όγκο κατ’ ελάχιστον σύμφωνα με τις οδηγίες πτυχιακής που έχει συντάξει η σχολή. Επομένως θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι θα συλλέξετε επαρκή στοιχεία για να καλύψετε συγκεκριμένο όγκο σελίδων.

Αυτό που θα πρέπει να λάβετε υπόψη το θέμα που θα προτείνετε εσείς μπορεί και να μην είναι αυτό που θα δεσμευτείτε να ολοκληρώσετε. Ο επιβλέποντας μπορεί να το αλλάξει και να το προσαρμόσει. Αν το θέμα που έχετε σκεφτεί έχει ολοκληρωθεί από κάποιον άλλο μην αγχωθείτε. Καταρχήν διαβάστε το προκειμένου να αποκτήσετε εικόνα των πεπραγμένων και στη συνέχεια σκεφτείτε πως μπορείτε να το επεκτείνετε ή να καλύψετε δουλεία που δεν έχει ήδη γίνει. Για να διασφαλίσετε ότι δεν θα κάνετε δουλειά που έχει ήδη γίνει και απορριφθεί από τον καθηγητή σας, καλό θα ήταν να του δείξετε την πτυχιακή που θεωρείτε ότι μοιάζει με αυτή που θέλετε να ολοκληρώσετε.

Το κλειδί για να αποφύγετε το άγχος είναι η οργάνωση. Όταν αναζητάτε κάποιο θέμα, καλό θα ήταν να συγκεντρώσετε σημειώσεις κείμενα και πηγές που σχετίζονται με τις σκέψεις σας. Παράλληλα θα πρέπει να έρχεστε σε επικοινωνία με τον καθηγητή σας για να κερδίσετε και χρόνο.


Όποιο και να είναι το επίπεδο της αυτοπεποίθησης σας σχετικά με την επιλογή ή την ολοκλήρωση της πτυχιακής σας εργασίας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το academylab στο academylab365@gmail.com ή στο 6931234021. Είμαστε στη διάθεσή σας να αναζητήσουμε μαζί το θέμα που σας ταιριάζει.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page