top of page

Οδηγός προετοιμασίας για συνέντευξη σε πανεπιστήμιο

Σου ζήτησαν να παρευρεθείς σε διαδικασία συνέντευξης και παλεύεις με το συναίσθημα της ικανοποίησης, του πανικού και του τρόμου; Εδώ θα βρεις ορισμένες πρακτικές συμβουλές προκειμένου να είσαι έτοιμος στην κρίσιμη στιγμή. Καταρχήν να σημειωθεί ότι είναι λογικό να είσαι νευρικός/η, αλλά το να ξέρεις τι μπορεί να σε περιμένει εκείνη τη στιγμή, μπορεί να είναι ευεργετικό για την ψυχολογία σου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το να σε καλέσουν σε συνέντευξη σηματοδοτεί ότι η αίτησή σου ήταν αρκετά ελκυστική και βρίσκεσαι λίγο πριν από την τελική φάση.


Συνέντευξη για Πανεπιστήμιο εκπόνηση πτυχιακών εργασιών


Πως θα είναι η συνέντευξη;


Το είδος των συνεντεύξεων ποικίλει και μπορεί να έχει τη μορφή εξέτασης όπου ο συνεντευξιαστής σου κάνει ερωτήσεις πάνω στο γνωστικό σου αντικείμενο ενώ διαφορετικά μπορεί να έχει τη μορφή συζήτησης προκειμένου να διαλευκανθούν τα κίνητρα για να παρακολουθήσεις ένα συγκεκριμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα. Όσον αφορά στη διάρκεια, μπορούν να διαρκέσουν από δέκα λεπτά μέχρι μία ώρα, ενώ μέσα στο δωμάτιο της συνέντευξης μπορεί να μην είναι μόνο ένα άτομο που τη διενεργεί. Όποια όμως και να είναι η δομή της συνέντευξης θα πρέπει να υπάρχει αμφίδρομη διάδραση. Σημασία έχει να μην απαντά κανείς αποκλειστικά σε αυτό που τον ρωτούν, αλλά να προσπαθεί να διευρύνει το πλαίσιο συζήτησης. Στην ουσία δεν υπάρχει η τέλεια απόδοση σε μία συνέντευξη ούτε η τέλεια απάντηση σε μία ερώτηση. Ο φοιτητής θα πρέπει να χαλαρώσει και να προσπαθήσει να αναπτύξει τα αντικείμενα που ενδιαφέρουν τον συνεντευξιαστή. Δεν είναι απαγορευτικό να ρωτήσει κάτι ένας φοιτητής. Μία ερώτηση μπορεί να έχει το ίδιο θετικό αποτέλεσμα μία μία καλή απάντηση.


Πως είναι οι συνεντευξιαστές και τι μπορεί να ρωτήσουν;


Πάνω από όλα οι καθηγητές θέλουν να είσαι ενθουσιασμένος για ένα θέμα. Ήδη με την αίτησή σου έχεις κάνει μία θετική αρχή. Τώρα απλά πρέπει να είσαι ο εαυτός σου.Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει κανείς προκειμένου να είναι καλυμμένος σε μεγάλο βαθμό, είναι να γνωρίζει για το τι πράγμα κάνει αίτηση. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται στον οδηγό σπουδών της σχολής. Διάβασε λοιπόν τον οδηγό και προσπάθησε να απαντήσεις για πιο λόγο κάνεις αίτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και για ποιο λόγο ενδιαφέρεσαι για το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Από την άλλη μεριά, ο εκάστοτε υποψήφιος φοιτητής θα πρέπει να εξοικειωθεί με τις δηλώσεις που έχει αναφέρει στην αίτηση στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Θα πρέπει δηλαδή να γνωρίζει τι έχει αναφέρει στην αίτησή του και να τα έχει κάνει κτήμα του προκειμένου να κερδίσει σε πειστικότητα.


Καλό θα ήταν να γίνει μία πρόβα συνέντευξης σε κάποιον που γνωρίζει για τους στόχους σας και φυσικά όσα αναφέρετε στην αίτησή σας. Τέτοιου είδους πρακτικές θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του υποψηφίου βάζοντάς τον στο κλίμα της επικείμενης συνέντευξης.


Η γνώση των τελευταίων εξελίξεων πάνω στο αντικείμενο μελέτης του καθενός, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμο. Η επίδειξη ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις στον επιστημονικό τομέα που δραστηριοποιείται ο φοιτητής αποδεικνύει τη δίψα του για μάθηση. Η απόδειξη των γνώσεων πάνω στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις μπορεί να προκληθεί και από τα δύο μέρη: τους συνεντευξιαστές και τους συνεντευξιαζόμενους. Παράλληλα αξίζει να προετοιμάσει κανείς ορισμένες ερωτήσεις που δεν καλύπτονται από το υλικό που έχει διαβάσει ο φοιτητής από αυτά που έχει προσφέρει το πανεπιστήμιο. Γενικά,, ο υποψήφιος φοιτητής θα πρέπει να γνωρίζει καλά το υλικό που του έχει σταλεί από το πανεπιστήμιο.


Στο ενδυματολογικό κομμάτι, ο φοιτητής θα πρέπει να είναι προσεκτικός στα ρούχα που θα επιλέξει για την ημέρα της συνέντευξης. Σίγουρα θα πρέπει να επιλέξει κάτι με το οποίο θα νιώθει άνετα και ωραία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποσπά την προσοχή του συνεντευξιαστή από τα λόγια του συνεντευξιαζόμενου. Ο υποψήφιος θα πρέπει να είναι ξεκούραστος και να μην έχει ταξιδέψει την ίδια ημέρα της συνέντευξης.


Για κάποιους μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι η γλώσσα του σώματος είναι εξίσου σημαντική με την προφορική επικοινωνία. Η στάση του σώματος δημιουργεί εξίσου σημαντικές εντυπώσεις. Ο εκάστοτε υποψήφιος θα πρέπει να διατηρεί οπτική επαφή με το άτομο ή τα άτομα που παίρνουν συνέντευξη και να δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για τη συζήτηση. Ο συνεντευξιαζόμενος θα πρέπει να εμπλακεί σημαντικά στη συζήτηση και δεν πρέπει να παραμένει συγκρατημένος σε «στεγνές» απαντήσεις. Από τη στιγμή που θα μπείτε στην αίθουσα συνέντευξης αφήστε τον συνεντευξιαστή να πάρει τον ηγετικό ρόλο και δώστε μια καλή χειραψία. Ακούστε προσεκτικά τις ερωτήσεις που θα τεθούν και πάρτε το χρόνο σας για να σκεφτείτε τι θα πείτε. Δεν θα τιμωρηθεί κανείς αν αργήσει λίγο να απαντήσει ή αν ρωτήσετε να σας επαναλάβουν την ερώτηση.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page