top of page

Tips για τη συγγραφή της πτυχιακής


Πτυχιακές εργασίες εκπόνηση πτυχιακών

Η ολοκλήρωση μιας πτυχιακής εργασίας είναι μία επίπονη διαδικασία στην οποία ο κάθε φοιτητής θα πρέπει να επενδύσει χρόνο και κόπο. Στην παρούσα ανάρτηση θα επιδιωχθεί η παροχή δέκα συμβουλών που μπορούν να διευκολύνουν το έργο του φοιτητή όχι σε επίπεδο περιεχομένου που θα πρέπει να καλύψει, αλλά σε επίπεδο πρακτικών συμβουλών που θα διευκολύνουν το ψυχολογικό κομμάτι και την καθημερινότητά του. Το τελευταίο δεν πρέπει να τίθεται σε δεύτερη μοίρα, αφού αυτό είναι που θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό την αποδοτικότητα του φοιτητή. Συγκεκριμένα:

  • Όρισε το σημείο εκκίνησης. Η οριοθέτηση της έναρξης και της λήξης είναι σημαντική για να μην υπάρχουν παρανοήσεις σχετικά με τον χρόνο που έχει επενδυθεί για την ολοκλήρωση της πτυχιακής. Όταν το σημείο εκκίνησης είναι ασαφές, ανάλογα ασαφής θα είναι και η εντύπωση για τον κόπο που έχει κάνει κάποιος για να ολοκληρώσει την εργασία του.

  • Αποφάσισε πότε θα έχεις ολοκληρώσει την εργασίας σου. Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μία εργασία θα πρέπει να είναι σαφώς οριοθετημένο. Ένα αόριστο σημείο τέλους αφήνει πολλά περιθώρια για ερμηνείες για την ελευθερία ολοκλήρωσης. Στην ουσία αποτελεί μία δέσμευση του φοιτητή τόσο προς τον εαυτό του όσο και με τον επιβλέποντα. Όταν ένας φοιτητής ορίσει ημερομηνία παράδοσης, θα πρέπει να το κάνει πάνω σε μία ρεαλιστική βάση, διαφορετικά θα πιεστεί χωρίς να έχει τα επιθυμητό αποτέλεσμα.

  • Μικρά βήματα, μεγάλο αποτέλεσμα. Κάθε μέρα θα πρέπει να υλοποιείται ένα κομμάτι της εργασίας έστω κι αν αυτό δεν είναι μεγάλο. Η συχνή εμπλοκή του φοιτητή με την πτυχιακή του θα τον βοηθήσει να έχει την πλήρη εικόνα της χωρίς να χρειάζεται να κάνει πισωγυρίσματα για να δει που βρισκόταν και να την συνεχίσει από εκεί. Μπορεί τα δεδομένα και οι σελίδες που θα πρέπει να καλυφθούν να φαίνονται υπερβολικά στην αρχή, αλλά σταδιακά η εικόνα θα βελτιωθεί, βελτιώνοντας παράλληλα και την ψυχολογία του.

  • Δούλεψε εκεί που μπορείς. Το ιδανικό περιβάλλον δεν είναι πάντα στο σπίτι μας. Μία βιβλιοθήκη, το σπίτι ενός φίλου, ένα cafe μπορούν να γίνουν το στέκι σας κατά τη διάρκεια ολοκλήρωσης της πτυχιακής. Η άνεση μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στον τρόπο σκέψης όσο και στον τρόπο συγγραφής.

  • Αποφασιστικότητα. Όταν θεωρείς ότι είσαι έτοιμος να γράψεις κάτσε και γράψε. Υπάρχουν πολλά sites που μπορούν να σου αποσπάσουν την προσοχή. Καλό είναι ο χρόνος που θα αφιερώσεις για τη συγγραφή της πτυχιακής σου να είναι καθαρός.

  • Μην αναλώνεσαι στην ανάγνωση mail. Αφιέρωσε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα για την ανάγνωση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σου. Κανείς δεν έχει την απαίτηση να λάβει άμεση απάντηση όταν στέλνει mail. Μην θεωρείτε υποχρέωσή σας να απαντάτε άμεσα γιατί θα σας αποσπάσει την προσοχή.

  • Συχνά διαλλείματα. Δεν έχει νόημα να κάθεσαι με τις ώρες μπροστά στην οθόνη. Κάνε διαλλείματα συχνά για να ξεκουράζεσαι και μετά συνεχίζεις την πληκτρολόγηση. Τα διαλείμματα θα πρέπει να είναι συχνά όχι μεγάλα.

  • Άλλαξε δραστηριότητα. Στην περίπτωση που δεν ασχολείσαι με τη συγγραφή της εργασίας μην τρως τον χρόνο σου μπροστά στον υπολογιστή. Βγες έξω, κάνε βόλτες πήγαινε για καφέ. Η πτυχιακή εργασία δεν πρέπει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και την καθημερινότητά σου.

Ο εαυτός σου πάνω από όλα. Δεν θα πρέπει να παραμελήσουμε τον εαυτό μας για να ξεμπερδεύουμε με την πτυχιακή μας. Αν είμαστε καλά, θα μπορέσουμε να έχουμε συντεταγμένες τις δυνάμεις μας για να ολοκληρώσουμε αυτόν τον στόχο.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page