Οι θεατρικές σπουδές στο Προσκήνιο
Πολλοί μπορεί να νομίζουν ότι οι ανθρωπιστικές επιστήμες διανύουν περίοδο παρακμής, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ειδικότερα οι Θεατρικές Σπουδές γνωρίζουν άνθιση στον ελληνικό χώρο καθώς χιλιάδες νέοι τολμούν να επιλέξουν ένα από τα Τμήματα. Για του λόγου το αληθές 18900 μόρια συγκέντρωσε ο πρώτος εισαχθείς στη σχολή Θεάτρου Θεσσαλονίκης και 18561 μόρια στο τμήμα της Αθήνας. Σήμερα λειτουργούν στη χώρα μας 4 πανεπιστημιακά τμήματα με αντικείμενο το Θέατρο. Πρόκειται για τα τμήματα Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, και τα Θεατρικών Σπουδών σε Αθήνα, Πάτρα και Ναύπλιο.
Οι φοιτητές των παραπάνω σχολών έχουν κοινά δικαιώματα, αλλά υπάρχει μία μικρή διαφορά υπέρ των αποφοίτων του Αριστοτελείου, αφού μπορούν να διδάξουν κάποια παραπάνω μαθήματα. Επίσης το τμήμα Θεάτρου απαιτεί φοίτηση 5 χρόνων ενώ τα τμήματα Θεατρικών Σπουδών 4.
Οι απόφοιτοι έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτά ορίζονται σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 125/2000 (Φ.E.K. 111/6-4-2000 τ. Α΄) και την Υπουργική Απόφαση Δ2/13934/2-3-2001 (Φ.E.K. 202/2-3-2001 τ. Β΄).που αναφέρει ότι Οι απόφοιτοι Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης της Πάτρας και του Ναυπλίου μπορούν να διορίζονται στην μέση εκπαίδευση για την συστηματική διδασκαλία μαθημάτων θεατρικής παιδείας. Από την άλλη πλευρά οι απόφοιτοι των τμημάτων Θεάτρου έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρό ανταγωνισμό από τους αποφοίτους τμημάτων ΙΕΚ.
Πολλοί από τους ενήλικες που κατέχουν ή όχι μία θέση στην αγορά εργασίας πάντοτε ονειρεύονταν να ασχοληθούν με κάτι που τους γεμίζει ακόμα και στα «γεράματα». Οι Ανοιχτή και Εξ Αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί την απάντηση σε όσους τόσα χρόνια τους βασάνιζε η ολοκλήρωση του ονείρου τους. Το Θέατρο και οι Θεατρικές Σπουδές είναι ένας χώρος που τα τελευταία χρόνια προσελκύει πλήθος ενδιαφερομένων τόσο σε επίπεδο προπτυχιακών όσο και μεταπτυχιακών σπουδών. Η ευελιξία της Ανοιχτής και Εξ Αποστάσεως εκπαίδευσης μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική και οικονομική μάθηση στον καθένα.
Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Θεατρικές Σπουδές. Μία πιθανή λύση
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Θεατρικές Σπουδές που προσφέρει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για τους ενήλικες σπουδαστές να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θεατρικές Σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου δικαίωμα αίτησης έχουν όλοι όσοι διαθέτουν πρώτο πτυχίο από αναγνωρισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς και ικανοποιητική γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Σκοπός του προγράμματος
Σκοπός του μεταπτυχιακού προγράμματος "Θεατρικές Σπουδές" είναι η επιστημονική εξειδίκευση και έρευνα στο γνωστικό αντικείμενο των θεατρικών σπουδών, με έμφαση (προς το παρόν) στους εξής δύο τομείς: (1) το αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό δράμα και η πρόσληψή του στο θέατρο και στη λογοτεχνία των νεότερων χρόνων (2) θεατρική αγωγή / θέατρο στην εκπαίδευση. Οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν μία από τις δύο αυτές κατευθύνσεις σπουδών, οι οποίες αντιστοιχούν σε δύο διαφορετικούς κύκλους Θεματικών Ενοτήτων (βλ. την ενότητα «Διάρθρωση του Προγράμματος» πιο κάτω).
Ποιους ενδιαφέρει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικές Σπουδές απευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε:
Πτυχιούχους τμημάτων θεατρικών σπουδών
Πτυχιούχους φιλολογικών τμημάτων
Πτυχιούχους τμημάτων ξένων φιλολογιών,
Πτυχιούχους παιδαγωγικών τμημάτων,
Πτυχιούχους τμημάτων κοινωνικών, οικονομικών και συναφών επιστημών,
Πτυχιούχους όλων των ειδικοτήτων, των οποίων το γνωστικό αντικείμενο διδάσκεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Ηθοποιούς και ανθρώπους του θεάτρου με πτυχίο ΑΕΙ.
Αίτηση μπορούν να υποβάλουν όλοι οι κάτοχοι πτυχίου από οποιοδήποτε αναγνωρισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης.
Η ολοκλήρωση των σπουδών στηρίζεται στην παράδοση τμηματικών εργασιών (εργασίες θεματικών ενοτήτων) και στο τέλος της φοίτησης θα πρέπει να παραδώσουν την πτυχιακή τους εργασία. Η μέθοδος που ακολουθείται είναι ανάλογη με αυτή του ΕΑΠ και γι αυτό το λόγο πολλοί από τους φοιτητές του ΕΑΠ, επιλέγουν να παρακολουθήσουν παράλληλα ή και στη συνέχει κάποιο πρόγραμμα του ΑΠΚΥ.
Οι φοιτητές που παρακολουθούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο μας για να τους ενημερώσουμε σχετικά με τις υπηρεσίες που μπορούμε να τους προσφέρουμε (Συμβουλευτική πτυχιακών, εργασίες θεματικών ενοτήτων).