top of page

Οι αλλαγές στον θεσμό της οικογένειας σε παγκόσμιο επίπεδο

Σύμφωνα με το λεξικό Merriam Webster, μια οικογένεια είναι μια ομάδα ανθρώπων που συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι οικογενειών, αλλά το πιο συνηθισμένο είναι η πυρηνική οικογένεια που αποτελείται από τους γονείς και τα παιδιά που ζουν μαζί. Ορισμένοι μάλιστα λένε ότι δεν υπάρχει ενιαία «αληθινή» οικογένεια. Υπάρχουν οικογενειακές δομές που είναι απλές, όπως οι πυρηνικές οικογένειες, οι εκτεταμένες οικογένειες, η μονογονεϊκή οικογένεια. Υπάρχουν επίσης οικογένειες με γονείς που δεν είναι παντρεμένοι ή δεν ζουν μαζί. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι οικογένειες αλλάζουν σταδιακά. Όπως για παράδειγμα, η μέση σύγχρονη οικογένεια σήμερα έχει ως επί το πλείστων συσκευές τεχνολογίας όπως κινητά τηλέφωνα, tablet και φορητούς υπολογιστές. Αλλά πριν, γύρω στις δεκαετίες του '80 έως το 1990, οι περισσότερες οικογένειες εργάζονταν ιδιαίτερα μόνο οι άνδρες. Οι γυναίκες έκαναν συνήθως τις οικιακές εργασίες, γεγονός που επηρέαζε την καθημερινότητα της οικογένειας. Αν συγκρίνουμε την παρελθούσα κατάσταση με τη σημερινή θα δούμε ότι η έντονη εισαγωγή της γυναίκας στην εργασία κάνει την οικογένεια να λειτουργεί ως μηχανισμός πρόσληψης ατόμων, αφού προσλαμβάνονται άτομα για να προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτή.Από την άλλη πλευρά έχει ατονήσει και ο ίδιος ο θεσμός ως δημιουργία. Σύμφωνα με το ινστιτούτο της Αυστραλίας, τα ποσοστά γάμου μειώθηκαν από 9,3 το 1970 σε 7,4 το 1980. Το 2015 το ποσοστό αυξήθηκε σε 26% για την Αμερική. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αντίκτυπο και στο δημογραφικό ζήτημα. Δεν είναι λίγες οι φωνές που ακούγονται σχετικά με την Ευρώπη που γερνάει και την Ελλάδα που δεν αναπτύσσεται πληθυσμιακά. Ο θεσμός της οικογένειας και η νωχελική του πορεία μπορεί να είναι και η πηγή δημιουργίας έντονων δημογραφικών εξελίξεων στο μέλλον.

Η αύξηση των πολεμικών συγκρούσεων έχει οδηγήσει στην μετανάστευση μεγάλου μέρους του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πόλεμος στη Συρία εκτόπισε ένα μεγάλο πλήθος οικογενειών. Αυτός ο εκτοπισμός δεν λειτουργεί μόνο ανασταλτικά μόνο για τους Σύριους πρόσφυγες, αλλά και για όλο τον κόσμο που ενστερνίζεται το βάρος που σηκώνουν αυτοί οι άνθρωποι και ότι η ευθύνη μιας οικογένειας θα βάραινε τον καθένα πολύ αν βρισκόταν στην αντίστοιχη κατάσταση.

Ανασταλτικός παράγοντας για την δημιουργία οικογένειας είναι και τα πολλά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κοινωνικός ιστός. Με τα επίπεδα των μισθών να έχουν κατρακυλήσει τα τελευταία χρόνια, το άτομο δυσκολεύεται να συντηρήσει ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό. Η ανατροφή των παιδιών θα δυσχέραινε την καθημερινότητα του άντρα και της γυναίκας. Τέλος δεν είναι μόνο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος σε επίπεδο οικονομικών. Έχει γίνει εκτενής αναφορά σε πολλές μελέτες σχετικά με τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Τα προβλήματα αυτά οδηγούν το άτομο στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών σε υπερβολικό βαθμό. Οι επιπτώσεις του αλκοολισμού στις οικογένειες μπορούν να προκαλέσουν περισσότερη βλάβη και πόνο από οποιαδήποτε άλλη εσωτερική ή εξωτερική επιρροή στην οικογενειακή μονάδα. Σύμφωνα με την worldatlas.com, η Τσεχική Δημοκρατία θεωρείται η 5η χώρα ως κατανάλωση αλκοόλ. Ο αλκοολισμός μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά και ακόμη και τα αγέννητα μωρά. Ο αλκοολισμός μπορεί επίσης να επηρεάσει τις οικογένειες από τον εθισμό, μπορεί να προκαλέσει εγκλήματα και μπορεί ακόμη και να βλάψει την οικογένειά τους μέσω σωματικής κακοποίησης. Σύμφωνα με το learn-about-alcoholism.com, αυτό μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά, αφήνοντάς τα να αισθάνονται κατάθλιψη, άγχος, ενοχή, απελπισία και άλλα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον σύζυγό τους ή τον σύντροφό τους έχοντας φτωχή επικοινωνία συζύγου, αυξημένο θυμό και αγωνία και ακόμη και εξάντληση των χρημάτων που δαπανώνται για το αλκοόλ.

Τα τμήματα Κοινωνιολογίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αλλά και Κοινωνικής εργασίας εστιάζουν ιδιαίτερα στη μελέτη του φαινομένου μέσα από την ανάθεση διπλωματικών εργασιών στους φοιτητές τους. Το γραφείο μας μπορεί να βοηθήσει τον εκάστοτε φοιτητή στην εκπόνηση της φοιτητικής του εργασίας ή ακόμα και σε επίπεδο διπλωματικής. Μπορούμε να ενισχύσουμε το δύσκολο έργο του στην επιλογή θέματος διπλωματικής και στην σύνταξη της πρότασης που πιθανώς να χρειάζεται.

Commenti


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page