top of page

Η έλευση των ψηφιακών ανθρωπιστικών σπουδών.

Οι ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο που συνδυάζει τις μεθόδους και τις τεχνικές των ανθρωπιστικών επιστημών με εκείνες της επιστήμης των υπολογιστών και της ψηφιακής τεχνολογίας. Περιλαμβάνει τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και μεθόδων για τη διεξαγωγή έρευνας, την ανάλυση και την οπτικοποίηση δεδομένων και την επικοινωνία ευρημάτων.


Ο τομέας των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε έχει αναπτυχθεί σημαντικά, με πολλά πανεπιστήμια και ιδρύματα να προσφέρουν πλέον μαθήματα και προγράμματα στον τομέα αυτό. Η έρευνα για τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη μελέτη της λογοτεχνίας, της ιστορίας και της φιλοσοφίας έως την ανάλυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της γλώσσας και των πολιτιστικών τάσεων. Μερικά παραδείγματα έργων ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών περιλαμβάνουν την ψηφιοποίηση και τη διατήρηση ιστορικών εγγράφων, τη δημιουργία ψηφιακών αρχείων και την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για ανάλυση κειμένου και οπτικοποίηση δεδομένων. Οι ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες περιλαμβάνουν επίσης τη διερεύνηση των ηθικών επιπτώσεων της χρήσης της τεχνολογίας για τη μελέτη και την ερμηνεία του ανθρώπινου πολιτισμού.


Συνολικά, οι ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες είναι ένα ταχέως εξελισσόμενο πεδίο που επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της παραδοσιακής έρευνας των ανθρωπιστικών επιστημών και του ψηφιακού κόσμου, με στόχο να ενισχύσει την κατανόησή μας για τον ανθρώπινο πολιτισμό και την ιστορία.





Στην Ελλάδα ο χώρος άρχισε να γίνεται σημαντική κίνηση από τα πανεπιστήμια για την κάλυψη του χώρου, με το Οικονομικό Πανπειστήμιο Αθηνών να κάνει την αρχή με ένα ιδιαίτερα πετυχημένο πρόγραμμα και να ακολουθεί από φέτος το ΕΑΠ. Το πρώτο λειτουργεί τα τελευταία 2 χρόνια το ΠΜΣ στις Ψηφιακές Μεθόδους για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες κάτω από την καθοδήγηση μιας εξαιρετικής ομάδας διδασκόντων. Από την άλλη πλευρά το ΕΑΠ φέτος δημιούργησε το Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες: μέθοδοι, εργαλεία, πρακτικές (ΨΑΕ) αντιλαμβανόμενο τον διογκούμενο ανταγωνισμό στον χώρο.


Είναι πολλοί εκείνοι οι φοιτητές που ρωτάνε "Γιατί να κάνω ένα μεταπτυχιακό στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες";


Η απάντηση είναι απλή. Το μεταπτυχιακό θα βοηθήσει τους κατόχους πτυχιών θεωρητικής βάσης στις ανθρωπιστικές σπουδές να διευρύνουν τον ορίζοντα γνώσεών τους προς την κατεύθυνση της ψηφιακότητας. Δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που πήραν πτυχίο σε παλαιότερες εποχές και που τώρα θα ήθελαν να διαμορφώσουν ένα χώρο γνώσης πάνω σε νέες μεθόοδυς έρευνας που σχετίζονται με την ψηφιακή εποχή. Για παράδειγμα ένας φιλόλογος θα ενημερωθεί για διαθέσιμες λύσεις επεξεργασίας φυσικής γλώσσας ή ανάλυσης δικτύων. Μην περιμένει κάποιος απόφοιτος θεωρητικής σχολής ότι θα γίνει ξαφνικά πληροφορικός, αλλά σίγουρα θα ξεθολώσει το τοπίο της τεχνολογίας που μπορεί να είχε στο μυαλό του.


Σε αυτή του την προσπάθεια θα είναι μαζί του το φοιτητικό φροντιστήριο Academylab προκειμένου να τον ενισχύσει στη διαχείριση των φοιτητικών του εργασιών. Επικοινωνήστε μαζί μας στο academylab365@gmail.com ή στο 6931234021



Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page