top of page

10 τρόποι για να μην πέσετε στην παγίδα του πλαγιαρισμού


Πρωτότυπες εργασίες εκπόνηση πτυχιακών εργασίες ελπ επο

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της λογοκλοπής - πλαγιαρισμού έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, γεγονός που έχει ευαισθητοποιήσει τα πανεπιστήμια και τις ανώτερες ακαδημαϊκές σχολές στην ανάπτυξη εργαλείων εντοπισμού τέτοιων φαινομένων. Οι κυρώσεις για τους φοιτητές είναι σημαντικές και κυμαίνονται από την αφαίρεση βαθμών μέχρι και την αποπομπή του φοιτητή από τη σχολή. Αν κάποιος δεν γνωρίζει τι είναι η λογοκλοπή και την διαπράττει εν αγνοία του, θα πρέπει να ενημερωθεί, ενώ αν γνωρίζει και σκόπιμα προβαίνει σε τέτοιες πράξεις, θα πρέπει να αναλογιστεί τις συνέπειες. Το λογισμικό που κυκλοφορεί είναι εξαιρετικά προχωρημένο και μπορεί να εντοπίσει τη λογοκλοπή σε επίπεδο ποσοστού επί του συνόλου της εργασίας. Παρακάτω παρατίθενται 10 συμβουλές προκειμένου να αποφευχθούν οι παγίδες της λογοκλοπής. Συγκεκριμένα:

  1. Μάθε τi είναι ο πλαγιαρισμός: Να το θέσουμε απλά, πλαγιαρισμός είναι η χρήση λέξεων ή ιδεών άλλου προσώπου, χωρίς να αποδίδεται η αναγνώριση (credits) στα πρόσωπα από τα οποία αντλήθηκε το υλικό. Η συγκεκριμένη φράση αποδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό. «Δεν μπορεί να ξεκινάς μια διαδικασία παράφρασης και να θεωρείς ότι βρίσκεσαι εκτός κινδύνου».

  2. Γνώρισε τι θα ψάξει ο καθηγητής σου: Ακόμα και πριν την έλευση των υπολογιστών οι καθηγητές μπορούσαν να εντοπίσουν τους φοιτητές που είχαν υποπέσει σε λογοκλοπή, απλά σήμερα η διαδικασία εντοπισμού έγινε πιο εύκολη. Επομένως τι μπορεί να κεντρίσει την προσοχή του καθηγητή;

  • Η διαφοροποίηση του λεξιλογίου του φοιτητή από αυτό που συνήθως χρησιμοποιεί.

  • Η ελλιπής σύνδεση μεταξύ των κεφαλαίων ή των παραγράφων.

  • Μπορεί να θεωρήσει ύποπτο το υλικό πάνω στο οποίο βασιστήκατε

  • Η χρήση υπερβολικών πηγών από το διαδίκτυο

  • Η ανυπαρξία ενός βιβλίου στα ράφια της βιβλιοθήκης της σχολής, το οποίο δηλώνετε ότι το χρησιμοποιήσατε.

  • Η αδυναμία απάντησης των ερευνητικών ερωτημάτων

  • Οι αντιφάσεις μεταξύ των απόψεων που αναφέρονται μέσα στο κείμενο

  • Διακυμάνσεις στην οπτική γωνία με την οποία αντιλαμβάνεται τα πράγματα ο συντάκτης.

  1. Μάθε πως λειτουργεί ένα λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής: αν το ίδρυμα στο οποίο φοιτάς χρησιμοποιεί κάποιο τέτοιο λογισμικό καλό θα ήταν να μάθει ο φοιτητής μερικές λεπτομέρειες γι αυτό. Αν η λογοκλοπή δεν είναι εσκεμμένη η ανάγκη ενημέρωσης είναι ακόμα μεγαλύτερη για να μην υπάρξουν άδικες κυρώσεις. Τα προγράμματα εντοπισμού λογοκλοπής βασίζονται:

  • Στην αναζήτηση ακολουθιών λέξεων στο διαδίκτυο. Ο ευκολότερος τρόπος για να εντοπιστεί ένα κείμενο που περιέχει λογοκλοπή είναι μέσα από τον εντοπισμό φράσεων που προέρχονται από το διαδίκτυο. Ο συγκεκριμένος τρόπος είναι ο πιο απλός και ταυτόχρονα ο πιο φτηνός.

  • Στην αναζήτηση σε πηγές που είναι αποθηκευμένες στην cache μνήμη του λογισμικού. Ακόμα και αν μία πηγή δεν υπάρχει στο διαδίκτυο, μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει αποθηκευμένη στην cache μνήμη του λογισμικού.

  • Στην αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων, πτυχιακών, διπλωματικών, δημοσιεύσεων και βιβλίων. Το λογισμικό συγκρίνει το κείμενο της πτυχιακής του φοιτητή με τα κείμενα των παραπάνω ειδών δημοσίευσης.

  1. Μην μπαίνεις στη λογική του cut-and-paste. Από τη στιγμή που μπαίνει σε αυτή τη λογική μπορεί να αφήσεις ίχνη. Λογοκλοπή θεωρείται και η αντιγραφή από κείμενα που έχει συντάξει στο παρελθόν ο ίδιος ο φοιτητής.

  2. Να μην γίνεται παράφραση χωρίς να γίνεται αναφορά στην πηγή. Ακόμα και αν αλλαχτούν οι λέξεις, η ιδέα είναι κάποιου άλλου και γι αυτό χρειάζεται να γίνει αναφορά στο έργο του.

  3. Αν χρησιμοποιούνται ακριβώς τα ίδια μικρά κομμάτια χωρίων θα πρέπει να μπαίνουν σε εισαγωγικά.

  4. Να υπάρχει συνέπεια στο στυλ αναφορών που ακολουθείται μέσα στην εργασία (π.χ., APA, MLA, Chicago, Turabian).

  5. Μην χρησιμοποιείται υλικό που δεν γνωρίζουμε την πηγή του.

  6. Πριν υποβληθεί μία πτυχιακή εργασία, καλό είναι να αναγνωστεί από έναν άλλο αναγνώστη. Αυτός θα είναι ικανός να εντοπίσει λάθη και παραλείψεις.

  7. Όταν έχεις μία αμφιβολία, κάνε μία αναφορά.


 

To online φοιτητικό φροντιστήριο academylab βρίσκεται πάντα δίπλα στις ανάγκες του φοιτητή για την εκπόνηση πρωτότυπων πτυχιακών εργασιών καθώς και εργασιών θεματικών ενοτήτων για τους φοιτητές των πανεπιστημίων που προσφέρουν εξ αποστάσεως προγράμματα ΕΑΠ, ΑΠΚΥ, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κτλ.


Επικοινωνήστε μαζί μας στο academylab365@gmail.com

 


Πηγή: http://www.writing-tipstoday.com/info/Thesis-Writing/Plagiarism-Dissertation-Thesis-Paper.html


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page