top of page

Η δήλωση του θέματος της πτυχιακής εργασίας

Η πτυχιακή εργασία είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών ετών των φοιτητών και αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν από την απόκτηση του πτυχίου. Μάλιστα το θέμα της πτυχιακής εργασίας είναι και αυτό που πολλές φορές χαρακτηρίζει και την εξειδίκευση που παίρνει ένας φοιτητής. Το αρχικό βήμα αυτής της διαδικασίας είναι η δήλωση της διατριβής, (της πτυχιακής). Τι είναι δήλωση διατριβής; Κάθε πτυχιακή που γράφετε πρέπει να έχει ένα κεντρικό σημείο, μια κύρια ιδέα ή ένα κεντρικό μήνυμα. Τα επιχειρήματα που προβάλλετε στο έγγραφό σας πρέπει να αντικατοπτρίζουν αυτήν την κύρια ιδέα. Η πρόταση που συλλαμβάνει τη θέση σας σε αυτή την κύρια ιδέα είναι αυτό που ονομάζουμε δήλωση διατριβής. Μια δήλωση διατριβής εστιάζει τις ιδέες σας σε μία ή δύο προτάσεις. Πρέπει να παρουσιάσει το θέμα της εργασίας σας και επίσης να σχολιάσει τη θέση σας σε σχέση με το θέμα. Η διατριβή σας θα πρέπει να ενημερώνει τον αναγνώστη σας για το περιλαμβάνει η πτυχιακή και επίσης να σας βοηθήσει να καθοδηγήσετε το γράψιμό σας και να διατηρήσετε το επιχείρημά σας εστιασμένο.


Πτυχιακή εργασία, Θέμα πτυχιακής, Πτυχιακή ΤΕΙ


Βασικά σημεία

  • Που γράφουμε τη δήλωση του θέματος της πτυχιακής; Θα πρέπει να δηλώσετε το θέμα της πτυχιακής από νωρίς μέσα στο κείμενο - στην εισαγωγή ή στην δεύτερη παράγραφο ανάλογα με το κείμενο - για να καθορίσετε τη θέση σας και να δώσετε στον αναγνώστη σας μια αίσθηση κατεύθυνσης του κειμένου.

Συμβουλή: Για να γράψετε μια επιτυχή δήλωση διατριβής:


• Αποφύγετε να κρύψετε τη δήλωση του θέματος πτυχιακής κάπου στη μέση του κειμένου.

• Να είστε όσο το δυνατόν σαφέστεροι και πιο συγκεκριμένοι. αποφύγετε τις ασαφείς λέξεις.

  • Είναι συγκεκριμένη η διατριβή σας; Η πτυχιακή σας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν σαφέστερη και πιο συγκεκριμένη. Κανονικά θα συνεχίσετε να βελτιώνετε τη διατριβή σας καθώς αναθεωρείτε τα επιχειρήματά σας, οπότε η εργασία σας θα εξελιχθεί και θα αποκτήσει τον ορισμό, καθώς θα αποκτήσετε μια καλύτερη αίσθηση του θέματος της πτυχιακής.

Συμβουλή: Ελέγξτε τη διατριβή σας:

  • Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να δώσετε σε μία πρόταση το θέμα της πτυχιακής σας, μη διστάσετε να την ορίσετε σε δύο προτάσεις.

  • Είναι υπερβολικά γενική η διατριβή σας; Η διατριβή σας πρέπει να περιορίζεται σε ό, τι μπορεί να επιτευχθεί στον καθορισμένο αριθμό σελίδων. Σχεδιάστε το θέμα σας έτσι ώστε να μπορείτε να φτάσετε κατευθείαν στο «ψητό». Το να είστε συγκεκριμένοι στο έγγραφό σας θα είναι πολύ πιο επιτυχημένο από το γράψιμο για γενικά πράγματα που δεν λένε πολλά.

  • Είναι σαφής η διατριβή σας; Η διατριβή σας δεν αποτελεί εξαίρεση στη γραφή σας: πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη. Με το να είστε όσο το δυνατόν σαφέστεροι στη δήλωση διατριβής σας, θα βεβαιωθείτε ότι ο αναγνώστης σας κατανοεί ακριβώς τι εννοείτε.

Συμβουλή: Για να είστε όσο το δυνατόν σαφέστεροι στο γράψιμό σας:

• Εκτός εάν γράφετε μια τεχνική αναφορά, αποφύγετε την τεχνική γλώσσα. Πάντα να αποφεύγετε την πολύ εξειδικευμένη γλώσσα, εκτός και αν είστε σίγουροι ότι το ακροατήριό σας θα είναι εξοικειωμένο με αυτό.

• Αποφύγετε ασαφείς λέξεις όπως "ενδιαφέρον", "αρνητικό", "συναρπαστικό", "ασυνήθιστο" και "δύσκολο".

• Αποφύγετε αφηρημένες λέξεις όπως "κοινωνία", "αξίες" ή "πολιτισμός".


Αυτές οι λέξεις δεν λένε τίποτα στον αναγνώστη εκτός αν δεν εξηγήσετε προσεκτικά τι εννοείτε. Ποτέ μην υποθέτετε ότι η έννοια μιας φράσης είναι προφανής. Ελέγξτε αν θέλετε να ορίσετε τους όρους σας («σοσιαλισμός», «συμβατικός», «εμπορικός», «κοινωνία») και, στη συνέχεια, να αποφασίσετε ποια είναι η καταλληλότερη θέση για να το κάνετε. Μην υποθέστε, για παράδειγμα, ότι έχετε την ίδια κατανόηση του τι σημαίνει "κοινωνία" ως αναγνώστης σας. Για να αποφύγετε παρεξηγήσεις, να είστε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page