Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η νέα μανία των εκπαιδευτικών
Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί μεγάλο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να βελτιώσουν το επαγγελματικός τους προφίλ τόσο από ανάγκη αυτοβελτίωσης όσο και ωθούμενη από την διαδικασία της αξιολόγησης στο δημόσιο. Η κατοχή ενός επιπλέον πτυχίου διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την παραμονή τους στη θέση εργασίας τους και τους καθιστά πιο ανταγωνιστικούς. Για το λόγο αυτό η προσοχή των περισσοτέρων στρέφεται στην παρακολούθηση προγραμμάτων σπουδών εξ αποστάσεως τα οποία θα τους διευκολύνουν να φτάσουν στο στόχο τους που δεν είναι άλλος από τη συλλογή μορίων.
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει δύο μεταπτυχιακά προγράμματα εξ αποστάσεως τα οποία είναι αναγνωρισμένα από το ΔΟΑΤΑΠ. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν τα παρακάτω:
Μεταπτυχιακό εξ Αποστάσεως στις Επιστήμες της Αγωγής
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει, αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ, μεταπτυχιακό πρόγραμμα επιπέδου Master στις Επιστήμες Αγωγής. Τα γνωστικά αντικείμενα που προσφέρονται με την Εξ Αποστάσεως μέθοδο περιλαμβάνουν:
(α) Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση, (β) Ειδική Εκπαίδευση, (γ) Μουσική Παιδαγωγική, (δ) Τέχνες και Εκπαίδευση, (ε) Θεωρία, Πρακτική και Αξιολόγηση Διδασκαλίας (στ) Εκπαιδευτική Τεχνολογία (ζ) Διδακτική των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών (η) Διδακτική της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας
Σκοπός του προγράμματος είναι να αποκτήσει ο φοιτητής βαθιά γνώση στην κατεύθυνση που επιλέγει και ταυτόχρονα να ασκηθεί σε δεξιότητες έρευνας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (προδημοτικής, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης), οι οποίοι ενδιαφέρονται:
Να εμβαθύνουν σε έννοιες, αρχές και γενικεύσεις της κατεύθυνσης που επιλέγουν και να ασκηθούν σε σχετικές δεξιότητες.
Να καταλάβουν θέση σε επίπεδο σχολείου (βοηθός διευθυντής, διευθυντής) ή/και σε επίπεδο υπουργείου (επιθεωρητής, παιδαγωγικός σύμβουλος, ανώτερος λειτουργός εκπαίδευσης).
Η κατεύθυνση Μουσική Παιδαγωγική απευθύνεται σε εν ενεργεία και υπό διορισμό εκπαιδευτικούς με πανεπιστημιακό τίτλο στη Μουσική ή εκπαιδευτικούς με πανεπιστημιακό τίτλο στις Επιστήμες Αγωγής (Προδημοτική και Δημοτική Εκπαίδευση) οι οποίοι έχουν πρόσθετα διπλώματα/ προσόντα/ διδακτική εμπειρία/ καλλιτεχνική δραστηριότητα στη Μουσική
MSc Εκπαιδευτική / Σχολική ψυχολογία
Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη επιστημονικής γνώσης στη θεωρία και στην εφαρμογή των ψυχολογικών και κοινωνικών διαδικασιών που διέπουν τη διδασκαλία και τη μάθηση. Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο ειδικεύσεις:
α) Εκπαιδευτική Ψυχολογία ή β) Σχολική Ψυχολογία.
Η ειδίκευση Εκπαιδευτική Ψυχολογία απευθύνεται ιδιαίτερα σε άτομα που εργάζονται ή ενδιαφέρονται να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Κεντρικός στόχος αυτής της κατεύθυνσης είναι να εμπλουτίσει τις γνώσεις των φοιτητών σχετικά με τους τρόπους που η ανάπτυξη του ατόμου και οι ατομικές διαφορές επηρεάζουν τη μάθηση καθώς και τις συνέπειες που δύναται να έχουν αυτές οι παράμετροι στη διδασκαλία. Άλλος επί μέρους στόχος είναι να αναπτύξει κριτική την σκέψη στην αξιολόγηση των διαφόρων μεθόδων διδασκαλίας και αξιολόγησης της μάθησης. Τέλος, το πρόγραμμα έχει στόχο να εκπαιδεύσει τους φοιτητές στη χρήση μεθοδολογικών και στατιστικών εργαλείων για τη διερεύνηση σύγχρονων θεμάτων εκπαιδευτικής ψυχολογίας.
Η ειδίκευση Σχολική Ψυχολογία απευθύνεται ιδιαίτερα σε άτομα ενδιαφέρονται να εργαστούν στον εφαρμοσμένο κλάδο της εκπαιδευτικής ψυχολογίας, γνωστό και ως σχολική ψυχολογία. Επιπρόσθετα από τους στόχους που παρατέθηκαν πιο πάνω, στόχος αυτής της κατεύθυνσης είναι να εκπαιδεύσει τους φοιτητές στην εφαρμογή κλινικών αρχών και στη χρήση ειδικών εργαλείων για τη διάγνωση, αντιμετώπιση και πρόληψη προβλημάτων συμπεριφοράς, συναισθηματικών προβλημάτων ή/και δυσκολιών μάθησης στο σχολείο .
Το πρόγραμμα αφορά:
Επαγγελματίες εκπαιδευτικούς με ενδιαφέρον στη ψυχολογία και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση για βελτίωσης της διδασκαλίας και μάθησης
Απόφοιτους Ψυχολογίας που επιθυμούν να αποκτήσουν μια εις βάθος κατανόηση του ρόλου της ψυχολογίας στην εκπαίδευση
Απόφοιτους Ψυχολογίας ή Εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εργαστούν ως εφαρμοσμένοι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι / σχολικοί ψυχολόγοι
Με τη συμπλήρωση του προγράμματος οι φοιτητές (και των δυο ειδικεύσεων) θα μπορούν να:
Αξιολογούν κριτικά τις βασικές θεωρητικές έννοιες της εκπαιδευτικής ψυχολογίας.
Εκτιμούν τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη μάθηση και να αξιολογούν κριτικά τα βασικά ευρήματα σύγχρονων ερευνών που σχετίζονται με τη μάθηση και τη διδασκαλία.
Να αποκτήσουν τις εξειδικευμένες γνώσεις, μεθόδους και προσεγγίσεις που θα τους βοηθήσουν να δράσουν δημιουργικά και παραγωγικά στον τομέα της Μουσικής Παιδαγωγικής σε διάφορα εκπαιδευτικά συγκείμενα.
Να αποκτήσουν δεξιότητες για τη διαχείριση πρακτικών θεμάτων που άπτονται της διδακτικής της Μουσικής και να σχεδιάζουν
Αξιολογούν τις ψυχολογικές και εκπαιδευτικές αρχές που μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας, καθώς και να συγκρίνουν κριτικά την καταλληλόλητα διαφορετικών μεθόδων διδασκαλίας σε διάφορα πλαίσια μάθησης (πχ. ατομικό, ομαδικό, επίσημο, ανεπίσημο).
Κατανοούν τις επιδράσεις των ατομικών διαφορών (πχ. φύλο, δείκτης νοημοσύνης, προσωπικότητα, πολιτισμική ποικιλότητα) στη μάθηση.
Συζητούν και να αξιολογούν τη συνεισφορά της έρευνας στον τομέα της γνωστικής ψυχολογίας (σχετικά με τη μνήμη, επίλυση προβλημάτων, αντίληψη, προσοχή) στη διδασκαλία και στη μάθηση.
Εξηγούν τα αίτια και τις επιδράσεις ποικίλων μαθησιακών δυσκολιών και να συζητούν το ρόλο του εκπαιδευτικού μέσα στο πλαίσιο της ειδικής και συμπεριληπτικής (inclusive) εκπαίδευσης.
Ενδυναμώσουν τις γνώσεις τους σχετικά με το ρόλο του εκπαιδευτικού / σχολικού ψυχολόγου στη διαγνωστική αξιολόγηση, συμβουλευτική αγωγή και στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών παρεμβάσεων.
Συνοψίζουν τη συνεισφορά της νευροεπιστήμης στην κατανόηση της ανθρώπινης μάθησης.
Χρησιμοποιούν ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους έρευνας και ανάλυσης για τη διερεύνηση διαφόρων εκπαιδευτικών ερωτημάτων.
Επεξηγούν και αξιολογούν κριτικά τις ερευνητικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στον τομέα της εκπαιδευτικής ψυχολογίας και να επιδείξουν ικανότητες στην ετοιμασία ερευνητικών προτάσεων και στη διεξαγωγή πρωτότυπης έρευνας.
Επιπλέον από τα μαθησιακά αποτελέσματα που παρατέθηκαν πιο πάνω, με τη συμπλήρωση του προγράμματος οι φοιτητές της ειδίκευσης Σχολική Ψυχολογία θα μπορούν να:
Αξιολογούν κριτικά τις ψυχομετρικές αρχές διαφόρων διαγνωστικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της εργασίας του Σχολικού Ψυχολόγου
Επιδείξουν γνώση στη χρήση διαγνωστικών εργαλείων με επαγγελματισμό, ακολουθώντας τους σχετικούς κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας
Αναπτύξουν δεξιότητες στη χρήση μεθόδων και αρχών της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας για να αντιμετωπίσουν ποικιλία θεμάτων που μπορεί να ενδιαφέρουν το μαθητή, όπως οικογενειακά προβλήματα, προβλήματα μάθησης, διαπροσωπικές σχέσεις, επαγγελματικό προσανατολισμό κ.α.
Επιδείξουν γνώση στο σχεδιασμό και χρήση προληπτικών και παρεμβατικών μεθόδων που στόχο έχουν να προάγουν την ακαδημαϊκή και συναισθηματική ανάπτυξη και ευημερία των παιδιών στο πλαίσιο του σχολείου, σε συνεργασία πάντα με τους σχολικούς φορείς και την οικογένεια
Επιδείξουν ικανότητες στην κριτική θεώρηση και αξιολόγηση της καταλληλόλητας και αποτελεσματικότητας προληπτικών και παρεμβατικών μεθόδων μετά τη λήξη της περιόδου θεραπείας
Συμπεριφέρονται με επαγγελματισμό έχοντας τους κανόνες δεοντολογίας και νομοθεσίας του επαγγέλματος ως κατευθυντήριες γραμμές και να αξιολογούν τακτικά την ποιότητα της εργασίας τους με βάση το μοντέλο του στοχαστικού επαγγελματία (reflective practitioner).
Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς να διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Σίγουρα το κόστος παρακολούθησης αποτελεί μία σημαντική παράμετρο που δεν πρέπει να τίθεται στο περιθώριο, αλλά η διαφύλαξης της μονιμότητας της θέσης εργασίας του εκπαιδευτικού είναι εξίσου σημαντική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το academylab θα στηρίξει του φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας τόσο στην εκπόνηση των πτυχιακών εργασιών τους όσο και στις εργασίες των θεματικών ενοτήτων. Οι εργασίες των ενοτήτων είναι απαιτητικές και θα πρέπει να υλοποιηθούν σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.