Βιβλιογραφική επισκόπηση: δομή και tips
Μέσα από τη συγκεκριμένη ανάρτηση θα επιχειρήσουμε να δώσουμε συγκεκριμένες οδηγίες προκειμένου να δομήσουμε σωστά μία βιβλιογραφική επισκόπηση. Όπως τα περισσότερα ακαδημαϊκά άρθρα, οι βιβλιογραφικές επισκοπήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν τρία βασικά μέρη. Την εισαγωγή, το κυρίως μέρος της επισκόπησης όπου περιλαμβάνεται η συζήτηση σχετικά με τους πόρους και τέλος τα συμπεράσματα. Συγκεκριμένα:
Εισαγωγή: Δίνει μία γρήγορη εικόνα σχετικά με το θέμα της βιβλιογραφικής επισκόπησης
Το κυρίως μέρος: Περιλαμβάνει τη συζήτηση γύρω από τους πόρους και είναι οργανωμένο είτε χρονολογικά, είτε θεματικά ή μεθοδολογικά.
Συμπεράσματα: Στο κομμάτι αυτό δίνεται μία γενική εικόνα για όσα αναφέρθηκαν παραπάνω
Στη συγκεκριμένη ανάρτηση δεν θα ασχοληθούμε με την εισαγωγή ή τα συμπεράσματα μιας βιβλιογραφικής επισκόπησης, αφού μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένος ο τρόπος διαμόρφωσής τους. Όπως προαναφέρθηκε το κυρίως μέρος μπορεί να δομηθεί είτε χρονολογικά, είτε θεματικά είτε μεθοδολογικά. Συγκεκριμένα:
Χρονολογικά. Αν θέλετε να δομήσετε την επισκόπηση με βάση τη χρονολογία δημοσίευσης των άρθρων τότε θα πρέπει να τα ομαδοποιήσετε χρονολογικά ή να τα παραθέσετε σειριακά.
Θεματικά. Η θεματική παρουσίαση προϋποθέτει την θεματική ομαδοποίηση των δημοσιεύσεων και όχι τη χρονολογική. Συγκεκριμένα μέσα στο κείμενο που θα παρατεθεί η χρονολογική διάταξη εν θα είναι υπαρκτή, αλλά θα εξαντλείται ένα θέμα και στη συνέχεια θα γίνεται μετάβαση σε ένα άλλο.
Μεθοδολογικά. Η μεθοδολογική παράθεση δεν σχετίζεται με καμία από τις παραπάνω μεθόδους παράθεσης, αφού ο φοιτητής θα πρέπει να εκπονήσει τη βιβλιογραφική επισκόπηση βασιζόμενος στη μεθοδολογία όπου εφαρμόστηκε στις δημοσιεύσεις.
Tips
Απόδειξέ το. Η ερμηνεία των δημοσιεύσεων που θα παρατεθούν θα πρέπει να είναι βάσιμη. Αν κάτι δεν υποστηρίζεται με λογικά επιχειρήματα μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν αμφιβολία ακόμα και για το επίπεδο πρωτοτυπίας της εργασίας.
Να είσαι επιλεκτικός. Θα πρέπει ο κάθε φοιτητής να είναι επιλεκτικός στα άρθρα που θα συμπεριλάβει στην εργασία του. Δεν έχει σημασία ο όγκος των ερευνών που θα συμπεριληφθούν στην εργασία, αλλά η ποιότητά και η σχετικότητά τους.
Χρησιμοποίησε τα εισαγωγικά. Στην περίπτωση που χρειαστεί να συμπεριλάβει κανείς αυτούσια σημεία από άλλη έρευνα θα πρέπει να τα βάλει μέσα σε εισαγωγικά. Σε διαφορετικά περίπτωση συνιστά λογοκλοπή.
Σύνθεσε. Σε κάθε παράγραφο της βιβλιογραφικής επισκόπησης θα πρέπει να περιλαμβάνεται μία πρόταση καταληκτική όπου θα συνοψίζονται όσα αναφέρονται σε αυτή.
Μίλα εσύ. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνεις κάποιο κολάζ από κομμάτια άλλων εργασιών, αλλά τα συνθέτεις μέσα από το δικό σου λόγο και τη δική σου οπτική.
Το academylab βρίσκεται πάντα δίπλα στον φοιτητή για τη σύνταξη της δικής του βιβλιογραφικής επισκόπησης, είτε μέσα από την παροχή των άρθρων και μελετών που θα την απαρτίσουν είτε μέσα από την εκπόνηση ολόκληρης της βιβλιογραφικής επισκόπησης.