top of page

Ευρετηρίαση περιοδικών. Αυτή η μάστιγα!!!



Ένα μεγάλο μέρος των θεωρητικών κυρίως τμημάτων της χώρας επιλέγει να αναθέτει στους φοιτητές του εργασίες που σχετίζονται με την ευρετηρίαση περιοδικών. Στόχος των εργασιών ευρετηρίασης είναι η διευκόλυνση της αναζήτησης των δημοσιευμάτων ενός περιοδικού από φοιτητές, ακαδημαϊκούς, καθώς και απλούς χρήστες. Πολλές φορές το αποτέλεσμα της αποδελτίωσης καταχωρείται και σε αυτοματοποιημένα συστήματα για την ευκολότερη ανάκτησή τους. Με αυτό τον τρόπο οι φοιτητές εξοικειώνονται όχι μόνο με την ευρετηρίαση και τη φύση του περιεχομένου του περιοδικού, αλλά και με τις νέες τεχνολογίες πληροφόρησης.

Σε πρώτο επίπεδο θα πρέπει ο φοιτητής να μελετήσει το περιοδικό και να εξοικειωθεί με το περιεχόμενό του. Δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει η διαδικασία της ευρετηρίασης χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο του περιοδικού ο φοιτητής. Μέσα από την εξοικείωση θα εστιάσει και στη θεματολογία του που συνδέεται άμεσα με τις θεματικές επικεφαλίδες που θα χρησιμοποιήσει. Στην αρχή της εργασία μάλιστα σε ειδικό κεφάλαιο θα πρέπει να γίνει εκτενής αναφορά στην ιστορία του περιοδικού, στα πρόσωπα που δημοσίευσαν σε αυτό και γενικότερα στο ρόλο που έπαιξε σε συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο.

Είναι γεγονός πως αυτού του είδους οι εργασίες αν και δεν παρουσιάζουν συνθετική σκέψη και εκτενή αναζήτηση της βιβλιογραφίας, αφού δεν υπάρχει, απαιτούν σημαντική προσοχή και κόπο από την πλευρά του φοιτητή. Παράλληλα απαιτούν τη γνώση από την πλευρά του των κατάλληλων βιβλιοθηκονομικών εργαλείων, όπως είναι οι θεματικές επικεφαλίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες ευρετηρίασης περιοδικών είναι πολύ διαδεδομένες σε σχολές βιβλιοθηκονομίας. Γι αυτό το λόγο οι φοιτητές των συγκεκριμένων τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι για τη φύση των προτεινόμενων θεμάτων. Μάλιστα θα μπορούν από μόνοι τους να αναζητήσουν από νωρίς κάποιο περιοδικό που θα έχει ενδιαφέρον για επεξεργασία και για μελέτη και να το προτείνουν στον επιβλέπων καθηγητή.

Η συγγραφική ομάδα του acdemylab μπορεί να ενισχύσει κάθε φοιτητή που έχει αναλάβει εργασία ευρετηρίασης οικονομικά και αποτελεσματικά. Επικοινωνήστε μαζί μας!



Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page