Βιβλιοθηκονομία: trends 2016
Κάθε χρόνο η ACRL Research Planning and Review Committee δημιουργεί μία έκθεση όπου παρουσιάζει τα top trends στο χώρο της βιβλιοθηκονομίας. Η συγκεκριμένη έκθεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους φοιτητές βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων πληροφόρησης προκειμένου να επιλέξουν και να διαμορφώσουν το θέμα της πτυχιακής τους εργασίας. Συγκεκριμένα η ACRL σημειώνει:
Research data services (RDS). Σύμφωνα με την Carol Tenopir η χρήση των RDS έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Πολλές από τις ακαδημαικές βιβλιοθήκες προσφέρουν RDS μέσα από συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Πολιτικές δεδομένων και σχεδιασμός διαχείρισης δεδομένων. Ο χώρος της διαχείρισης δεδομένων είναι δαιδαλώδης. Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα κυρίως έχουν ανάγκη από άτομα που θα χαράξουν πολιτική και θα διασφαλίσουν την πρόσβαση στο ψηφιακό υλικό που κατακλύζει τα ακαδημαϊκά αποθετήρια.
Ανάπτυξη ικανοτήτων για τους βιβλιοθηκονόμους. Πολλές από τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες τείνουν να προσλαμβάνουν ειδικούς στη διαχείριση δεδομένων και όχι βιβλιοθηκονόμους. Γι αυτό το λόγο οι βιβλιοθηκονόμοι θα πρέπει να διευρύνουν τη γκάμα των ικανοτήτων τους είτε μέσα από μεταπτυχιακά είτε μέσα από την παρακολούθηση MOOC. Η εξειδίκευση στο χώρο της βιβλιοθηκονομίας είναι απαίτηση του εργασιακού τομέα.
Η εκπαίδευση των βιβλιοθηκονόμων και των επιστημόνων πληροφόρησης. Οι ανάγκες και οι συνθήκες του επαγγέλματος του βιβλιοθηκονόμους αλλάζουν και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να αλλάξει και τόσο ο τρόπος εκπαίδευσης και κατάρτισης όσο και το περιεχόμενο. Πολλά ερευνητικά κέντρα και προσπάθειες προσπαθούν να αποτυπώσουν τις πρακτικές που εφαρμόζονται στον τομέα της βιβλιοθηκονομίας και της πληροφόρησης.
Η αξιολόγηση των συλλογών. Το υφιστάμενο ψηφιακό περιεχόμενο θα πρέπει να αξιολογείται όχι περιπτωσιολογικά, αλλά με βάση μια μόνιμη και global λογική. Οι ιθύνοντες θα πρέπει να ακολουθούν μία ολιστική προσέγγιση όσον αφορά στη λογικά διατήρησης και πρόσκτησης ψηφιακού υλικού στα ιδρυματικά αποθετήρια.
Οι πάροχοι υλικού. Η σχέση των βιβλιοθηκών και των αποθετηρίων τίθεται στο επίκεντρο της ερευνητικής κοινότητας. Η απόκτηση πρόσβασης στο υλικό είναι ζήτημα υψίστης σημασίας και συνοδεύεται από ένα σύνολο διαδικασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν. Ποιες είναι αυτές οι διαδικασίες και τι θα διευκολύνει την πρόσβαση στο υλικό του κάθε παρόχου.
Altmetrics. Ίσως το πιο δυνατό trend από τα παραπάνω. Το μονοπώλιο των citations ανήκει πια στο παρελθόν. Σε ένα περιβάλλον με αυξημένο ρόλο των social media θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η επίδρασή τους. Σήμερα πολλά συνέδρια δίνουν φωνή σε ανθρώπους που ασχολούνται με τα almetrics. Ο χώρος είναι ανοιχτός για το χώρο της βιβλιοθηκονομίας που συνήθισε τόσα χρόνια στην εφαρμογή μόνο της citation analysis για την ανάλυση της επίδρασης μιας πληροφοριακής πηγής.
Για συμβουλευτική πάνω σε εργασίες εξαμήνων ή πτυχιακές εργασίες των Τμημάτων Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας, καθώς και των ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας μπορείτε να απευθυνθείτε στο Φροντιστήριό μας.