top of page

Η συνοδευτική επιστολή και η σημασία της


Cover letter

Για να υποβάλεις την υποψηφιότητά σου σχεδόν σε κάθε θέση, πλέον απαιτείται η προσκόμιση μίας συνοδευτικής επιστολής. Μία τέτοια επιστολή θα βοηθήσει στην παρουσίαση του εαυτού σου, θα εξηγήσει τους λόγους υποβολής της υποψηφιότητάς σου και θα αναδείξει τις ικανότητες και τις επιτυχίες σου. Για την ακρίβεια από αυτό το γράμμα θα διαμορφωθεί η πρώτη εικόνα του εργοδότη, καθηγητή, εν πάση περίπτωσή του ανθρώπου που θα λάβει απόφαση για το μέλλον σας. Η επιστολή αυτή δεν έχει αποκλειστικό στόχο τα παραπάνω, αλλά και να αποδείξει την ικανότητά σας να επικοινωνείτε και να αυτοπαρουσιάζεστε.

Στο διαδίκτυο θα συναντήσετε πολλές προσεγγίσεις σχετικά με το πώς διαμορφώνεται μία συνοδευτική επιστολή ή μάλλον καλύτερα πως συντάσσεται ένα cover letter. Άλλοι βέβαια συνηθίζουν να το αναφέρουν ως motivation letter, αλλά λίγη σημασία έχει αφού το περιεχόμενο είναι το ίδιο. Με την παρούσα ανάρτηση θα επιχειρηθεί να σκιαγραφηθεί το περιεχόμενο μιας τέτοιας επιστολής.

Γενικά θα πρέπει:

  • Να περιοριστεί η έκταση της σε μία σελίδα. Ένα σύντομο cover letter δεν είναι κατ’ ανάγκη και αδύναμο.

  • Να αξιολογήσεις τις ανάγκες του φορέα που απευθύνει την πρόσκληση και ταυτόχρονα τις δικές σου ικανότητες. Στη συνέχεια προσπάθησε να τα αντιστοιχήσεις μέσα στην επιστολή με τρόπο ελκυστικό για τον αναγνώστη.

  • Να αποδεικνύεις μέσα στο κείμενο ότι έχεις γνώση του φορέα στον οποίο απευθύνεσαι.

  • Να γράφεις με ώριμο και ξεκάθαρο στυλ. Η χρήση μεγάλων προτάσεων και παραγράφων μπορεί να αποβεί μοιραία, όπως και η χρήση νεολογισμών. Παράλληλα η χρήση ενεργητικής φωνής φανερώνει άτομο με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και ενθουσιασμό.

  • Να αποφύγεις τα μεγάλα λόγια και να παρουσιάσει κομμάτι της προσωπικότητάς σου. Ξεκίνα άμεσα, τράβηξε την προσοχή!

  • Οργάνωσε την κάθε παράγραφο γύρω από ένα συγκεκριμένο σημείο.

Ας πάμε λίγο πιο βαθιά

  1. Στην πρώτη παράγραφο θα πρέπει να γίνει αναφορά για τον λόγο που συντάσσεις αυτή την επιστολή. Μίλα για τον τρόπο ενημέρωσης για την συγκεκριμένη θέση (αγγελία σε εφημερίδα κτλ.) και δώσε μία γενική εικόνα της ταυτότητας σου (ιστορικός, θεατρολόγος, μηχανικός, βιβλιοθηκονόμος κτλ.)

  2. Στις παραγράφους 2-3 επισημάνετε μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία που περικλείονται στο βιογραφικό σας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να διεγείρετε την περιέργεια του αναγνώστη σχετικά με τις ικανότητές σας και τον τρόπο θετικής συμβολής σας στην ολοκλήρωση των στόχων του οργανισμού.

  3. Η τελευταία παράγραφος της επιστολής στοχεύει στην επόμενη μέρα. Θα πρέπει να υπογραμμίσετε τις προθέσεις σας και την ανάγκη για μία κατ’ ιδίαν συνάντηση. Παράλληλα μπορείτε να δηλώσετε τη διαθεσιμότητά σας για την αποστολή επιπλέον υλικού, όπως συστατικές επιστολές εφόσον ζητηθούν. Τέλος θα πρέπει να ευχαριστήσετε τον αναγνώστη για το χρόνο του να ασχοληθεί με την εξέταση της υποψηφιότητάς σας.


Η δημιουργία του τελικού αποτελέσματος βρίσκεται στα χέρια σας. Εκφραστείτε.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page