Ο Ρόλος των Βιβλιοθηκών κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας
Η παγκόσμια πανδημία του COVID-19 που ξέσπασε το 2019 και συνεχίζει να επηρεάζει τον κόσμο μας, άλλαξε τις καθημερινές μας ζωές σε πολλά επίπεδα. Σε αυτήν την αναταραχή, οι δημόσιες βιβλιοθήκες αναδείχθηκαν ως σημαντικοί πολυχώροι που παρείχαν καθοδήγηση, στήριξη, και ανακούφιση σε πολλές κοινότητες. Σε αυτό το κείμενο, θα εξετάσουμε τον ρόλο των βιβλιοθηκών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επισημαίνοντας τον τρόπο με τον οποίο αναπροσάρμοσαν τις υπηρεσίες τους και προσέφεραν υποστήριξη στην εκπαίδευση, την πολιτισμική ενημέρωση και την ψυχολογική ευημερία των κοινοτήτων τους.
Μια από τις πρώτες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι βιβλιοθήκες κατά την έναρξη της πανδημίας ήταν η ανάγκη να προσαρμοστούν στις αυστηρές κανονιστικές περιοριστικές μετρήσεις και τις καταστάσεις ανάγκης. Πολλές βιβλιοθήκες έκλεισαν προσωρινά τις πόρτες τους για το κοινό, αλλά ταυτόχρονα αναζήτησαν τρόπους να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες. Η ψηφιακή προσφορά είχε καθοριστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα, καθώς πολλές βιβλιοθήκες διασφάλισαν την πρόσβαση σε ηλεκτρονικά βιβλία, άρθρα, και πηγές πληροφόρησης μέσω του διαδικτύου. Αυτό διευκόλυνε την εκπαίδευση στο σπίτι, την έρευνα και την ψυχαγωγία, βοηθώντας τους ανθρώπους να διατηρήσουν τη σύνδεσή τους με τον πολιτισμό και τη γνώση.
Εκτός από τις διαδικτυακές πηγές, πολλές βιβλιοθήκες προσέφεραν επίσης υπηρεσίες click-and-collect, δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να παραλαμβάνουν υλικό στην πόρτα τους με ασφάλεια. Αυτό διατήρησε την πρόσβαση στον πολιτισμό και τη γραπτή λογοτεχνία, ακόμα και όταν οι φυσικοί χώροι των βιβλιοθηκών ήταν κλειστοί. Επίσης, οι βιβλιοθήκες διοργάνωσαν διαδικτυακές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων διαλέξεων, σεμιναρίων και βιβλιοκριτικών κλάδων, προσφέροντας μια ποικιλία δραστηριοτήτων για την πολιτισμική ενημέρωση.
Επιπλέον, οι βιβλιοθήκες ανέδειξαν τον ρόλο τους στην ψυχολογική ευημερία της κοινότητας. Οι περιορισμοί της πανδημίας είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, και οι βιβλιοθήκες αντέδρασαν προσφέροντας ψυχολογική στήριξη μέσω συμβουλευτικών υπηρεσιών και προγραμμάτων ανάγνωσης για την ψυχοθεραπεία. Οι ανοιχτοί χώροι των βιβλιοθηκών παρέχουν επίσης μια αναζωογονητική απόδραση για το κοινό, ενισχύοντας το αίσθημα κοινότητας και την ψυχολογική ευημερία.
Συνοψίζοντας, οι βιβλιοθήκες διαδραμάτισαν έναν ζωτικό ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες, διατηρώντας την πρόσβαση στη γνώση και τον πολιτισμό για τις κοινότητές τους. Επιπλέον, προσέφεραν υποστήριξη στην ψυχολογική ευημερία και ενίσχυσαν το αίσθημα αλληλεγγύης. Ο ρόλος αυτός αποδεικνύει τη σημασία των βιβλιοθηκών ως πολυχώρων για την εκπαίδευση, την πολιτιστική ενημέρωση και τη συνολική ευημερία των κοινοτήτων μας, ανεξαρτήτως των προκλήσεων που μπορεί να αντιμετωπίσουν.
Βιβλιογραφία
Fraser-Arnott, M. (2020). Academic library COVID-19 subject guides. The Reference Librarian, 61(3-4), 165-184.
Ashiq, M., Jabeen, F., & Mahmood, K. (2022). Transformation of libraries during Covid-19 pandemic: A systematic review. The journal of academic librarianship, 48(4), 102534.
Rafiq, M., Batool, S. H., Ali, A. F., & Ullah, M. (2021). University libraries response to COVID-19 pandemic: A developing country perspective. The Journal of Academic Librarianship, 47(1), 102280.
Zhou, J. (2022). The role of libraries in distance learning during COVID-19. Information Development, 38(2), 227-238.
Tammaro, A. M. (2020). COVID 19 and Libraries in Italy. International Information & Library Review, 52(3), 216-220.
Asif, M., & Singh, K. K. (2020). Trends, opportunities and scope of libraries during Covid-19 pandemic. IP Indian Journal of Library Science and Information Technology, 5(1), 24-27.
Fasae, J. K., Adekoya, C. O., & Adegbilero-Iwari, I. (2021). Academic libraries' response to the COVID-19 pandemic in Nigeria. Library Hi Tech, 39(3), 696-710.
Papachristopoulos, L., Athanasopoulou, A., Giannopoulou, A., & Hadjinicolaou, M. (2023). Desperate Times Call for Desperate Measures: A Comparative Analysis of Services between Traditional and Distance Libraries in COVID-19 Era. Journal of Library & Information Services in Distance Learning, 1-14.
Οι φοιτητές των Τμημάτων Βιβλιοθηκονομίας που θέλουν να ασχοληθούν με τη μελέτη του συγκεκριμένου θέματος, μπορούν να απευθυνθούν στην ομάδα μας προκειμένου να προσδιορίσουν λεπτομερώς την διάσταση του θέματος. Η έμπειρη συγγραφική ομάδα θα συμβουλεύσει ή θα εκπονήσει το συμφωνηθέν έργο με υπευθυνότητα και ταχύτητα. Επικοινωνήστε μαζί μας στο academylab365@gmail.com.
Comments