top of page

Ανάλυση επικοινωνιακών δράσεων στους πολιτιστικούς οργανισμούς (ΔΠΜ61 Πολιτιστική Επικοινωνία 2018‐2

1η Γραπτή Εργασία

Τίτλος: Ανάλυση επικοινωνιακών δράσεων στους πολιτιστικούς οργανισμούς

ΔΠΜ61 Πολιτιστική Επικοινωνία 2018‐2019


Οδηγίες: Επιλέξτε μία συγκεκριμένη επικοινωνιακή δράση την οποία πραγματοποιεί την περίοδο αυτή ένας πολιτιστικός φορέας της επιλογής σας (οργανισμός ή επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε κάποιον από τους κλάδους του πολιτισμού: εκδοτικοί οίκοι, μουσεία, βιβλιοθήκες, αίθουσες συναυλιών, θεατρικά σχήματα, αίθουσες τέχνης, φεστιβάλ, κ.λπ.). Η επικοινωνιακή δράση θα μπορούσε να είναι μία πολιτιστική δραστηριότητα (π.χ. μια θεατρική παράσταση, μια συναυλία, ή άλλου είδους πολιτιστική εκδήλωση) ή να εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών προβολής και προώθησης που στοχεύουν στο κοινό του φορέα (π.χ. μια ανακοίνωση για εκδηλώσεις, μια συνέντευξη τύπου, μια αφίσα, κ.λπ.).

Στη συνέχεια,θα πρέπει να αναλύσετε την δράση από την οπτική τουλάχιστον δύο μοντέλων επικοινωνίας που θα επιλέξετε, εντοπίζοντας και διακρίνοντας με τεκμηριωμένο τρόπο τα επιμέρους στοιχεία της συγκεκριμένης επικοινωνιακής διαδικασίας που εξετάζετε. Θα πρέπει, τέλος, να εξηγήσετε αν, κατά πόσο και γιατί θεωρείτε περισσότερο ή λιγότερο κατάλληλα τα μοντέλα που επιλέξατε για την ανάλυση της συγκεκριμένης επικοινωνιακής δράσης. Η δράση που θα επιλέξετε μπορεί να συνδυάζει διάφορες μορφές επικοινωνίας (λεκτικές και μη λεκτικές), καθώς και να μεταδίδεται με διαφορετικά κανάλια (π.χ. διαδίκτυο, Τύπος, τηλεόραση, κ.λπ.). Στόχοι της εργασίας: Να εξοικειωθούν οι φοιτητές με τις διαφορετικές θεωρίες και τα μοντέλα επικοινωνίας και να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα στοιχεία της επικοινωνιακής διαδικασίας, αξιοποιώντας τα διάφορα θεωρητικά μοντέλα. Επίσης, η εργασία αυτή στοχεύει στην κριτική αξιολόγηση της σχέσης ανάμεσα στα διάφορα μοντέλα επικοινωνίας και τις επικοινωνιακές δράσεις στον τομέα του πολιτισμού. Τόσο η επιλογή των παραδειγμάτων όσο και η ανάλυσή τους θα πρέπει να απαντούν στα ερωτήματα που ακολουθούν:

  1. Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη δράση και για ποιους λόγους θεωρείτε ότι είναι επικοινωνιακή;

  2. Από ποια επιμέρους στοιχεία της αναγνωρίζετε τα μοντέλα επικοινωνίας τα οποία αξιοποιήσατε;

  3. Πιστεύετε ότι τα μοντέλα επικοινωνίας που αξιοποιήσατε, εξηγούν επαρκώς τη συγκεκριμένη δράση; Μήπως υπάρχουν στοιχεία της που δεν περιγράφονται από τα μοντέλα που επιλέξατε; Γιατί πιστεύετε ότι έχουν διατυπωθεί διαφορετικά μοντέλα επικοινωνίας;


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Η εργασία σας μπορεί να έχει έκταση από 2.500 έως 3.000 λέξεις. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ: Μέχρι 13 Νοεμβρίου 2018, 23:59.


ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ: https://study.eap.gr/

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην επαναλαμβάνετε τις οδηγίες στις εργασίες σας. Αρκεί μόνο ο τίτλος





Η εργασία συνοδεύεται από βοηθητικό υλικό (το γνωστό συνοδευτικό υλικό) για την ενίσχυση της εικόνας του φαινομένου της επικοινωνίας στους φοιτητές της θεματικής ενότητας.

Στο φάκελο που παρέχεται στο study θα βρείτε τα κείμενα που εμφανίζονται με αστερίσκο στη συμπληρωματική βιβλιογραφία των οδηγιών για την 1η Γραπτή Εργασία:

  1. Carey, J. W. (2009). Communication as culture: Essays on media and society (Revised). New York, London: Routledge (το κεφάλαιο 1: A cultural approach to communication, σσ. 11-28).

  2. Chen, H.-C., Ho, C.-K., & Ho, M.-C. (2006). A new communication model in the natural history museum. Ανακοίνωση στο συνέδριο New Roles and Missions of Museums. Taipei: INTERCOM (International Committee on Management), 2-4 Νοεμβρίου. Ανάκτηση από h​t​t​p​:​/​/​w​w​w​.​i​n​t​e​r​c​o​m​.​m​u​s​e​u​m​/​d​o​c​u​m​e​n​t​s​/​3​-​5​c​h​e​n​.​p​d​f

  3. Fiske, J. (1992). Εισαγωγή στην επικοινωνία. Αθήνα: Επικοινωνία και Κουλτούρα (σελ. 23-60).

  4. McMillan, S. J. (2002). A four-part model of cyber-interactivity. Some cyber-places are more interactive than others. New Media & Society, 4(2), 271-291.

  5. Ψύλλα, M. (1991). Η επικοινωνία σαν κοινωνική διεργασία. Στο Επιστημονική Επετηρίδα Χαροκόπειου Ανωτάτης Σχολής Οικιακής Οικονομίας (σσ. 106-111). Αθήνα: Χαροκόπειος Ανώτατη Σχολή Οικιακής Οικονομίας.












Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page